Vaistai žudo Europos erelius ir grifus  (0)

Tai ne visai auksinis gydymo standartas. Skausmą malšinantys vaistai, kurie iš esmės išnaikino daugelį Indijos grifų, dabar grasina paukščiams Europoje ir Afrikoje. Kilniesiems ereliams taip pat gali būti kilusi rizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indijos Gyps grifų ėmė mažėti nuo 1990 metų, dėl vaisto diklofenako naudojimo galvijams. Kuomet paukščiai misdavo gyvūnais, kuriems buvo skirtas skausmą malšinantis vaistas, šis pažeisdavo jų inkstus ir juos pražudydavo.

Atrodo, diklofenakas taip pat žaloja ir erelius. Anil Sharma ir jo komanda iš Indijos veterinarijos mokslinių tyrimų instituto Izatnagare tyrinėjo negyvus stepinius erelius (Aquila nipalensis) iš šiaurės Indijos. Jie pastebėjo inkstų pažeidimo požymius ir diklofenako pėdsakus (Bird Conservation International, doi.org/s2n).

Stepiniai ereliai gali būti ne vieninteliai, kuriems kyla grėsmė. Mažiausiai penkios iš aštuonių Gyps rūšių yra jautrios diklofenakui. Taigi, jeigu stepinis erelis pažeidžiamas, kitos 13 Aquila rūšių taip pat gali būti pažeidžiamos. Tarp jų – kelios rūšys Azijos pietuose ir Afrikoje, Europos kilnieji ir imperatoriškieji ereliai iš Ispanijos.

Visi jie minta galvijų dvėsena ir yra nesaugūs. Diklofenakas naudojimui Italijoje ir Ispanijoje buvo įregistruotas 2013 metais, o Afrikai pardavinėjamas nuo 2007 metų.

Grifų išsaugojimo fondas siekia uždrausti diklofenaką Europoje. Vis dėlto teigiama, kad oficialiai yra tik siūloma įspėti apie šio vaisto toksiškumą etiketėje. Deja, bet tai jo patekimo paukščiams nesustabdys.



New Scientist № 2972

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(1)
(17)

Komentarai (0)