Pirmą kartą istorijoje: nuo gimimo neįgali ranka lietuviui pakeista į bioninį protezą  (0)

Dvidešimt vienerių metų lietuvis Martynas Girulis jau treniruojasi su bioninės rankos atitikmeniu. Savo pažangą technologinės naujovės valdyme vaikinas demonstravo savaitgalį Palangoje Kultūros bare „Kablys: Jūra. Kultūra“ vykusiame renginyje „Vilties ambasadoriai“, praneša renginio organizatoriai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Martynas Girulis pirmą kartą mėgino paspausti ranką susirinkusiems, taip parodydamas, jog viltis ir tikėjimas – stipri varomoji jėga, padedanti įgyvendinti iš pirmo žvilgsnio neįgyvendinamus darbus. Martynas yra pirmasis nuo gimimo neįgalus žmogus pasaulyje, kuriam bus pritaikyta technologinė naujovė – bioninė ranka. Su bioninės rankos atitikmeniu, kurį Martynas mokosi valdyti mintimis, vaikinas jau gali nusivalyti prakaitą, pats gali užsikaisti arbatą, kas iki šiol jam buvo visiškai neįmanoma.

Jo pasiekimai kol kas nėra labai dideli, bet jis labai džiaugiasi kiekviena smulkmena – renginio metu vaikinas kalbėjo pats laikydamas rankoje mikrofoną, taip pat demonstravo, kaip moteriai nuo galvos gali nuimti ir uždėti akinius, paimti popieriaus lapą. Jo dar laukia pora mėnesių treniruočių, kol jis bus visiškai pasirengęs valdyti tikrą bioninę ranką.

Artrogripoze sergantis Martynas Girulis iš Mociškių kaimo prieš keletą metų išgirdęs apie bioninę ranką, pradėjo svajoti apie tai, kad labai norėtų paspausti ranką savo draugams. Nuo gimimo rankų nevaldęs vaikinas savo svajone užkrėtė ne tik savo šeimą, kuri pardavė ūkį, bet ir daugybę žmonių Lietuvoje ir užsienyje, kurie parėmė Martyno svajonę ne tik morališkai, bet ir finansiškai.

Martynui Austrijoje buvo atlikta keletas sudėtingų operacijų, taip pat neįgalios rankos amputacija, o dabar Austrijos medikai lietuviui mokymuisi pritaikė bioninės rankos atitikmenį. Pati bioninė ranka kainuoja apie 317 tūkst. litų, didelės dalies lėšų dar trūksta, tačiau Martynas vilties nepraranda. Vaikinas kartu su kitais neįgaliais koncerto dalyviais nori paskatinti visus žmones tikėti savo jėgomis ir nuosekliai siekti tikslo, išmokti džiaugtis kasdieniais džiaugsmais ir mažiau skųstis dėl smulkių nesėkmių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (0)