Paprastas būdas, kaip užauginti genijų  (0)

Brazilijos mokslininkai visais gyvenimo tarpsniais stebėjo 3500 kūdikių ir aptiko labai įdomų priežastinį ryšį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, tie kūdikiai, kurie ilgiau buvo maitinami krūtimi, suaugę geriau atlikdavo intelekto koeficiento testus, rašo bbc.com. Ekspertai teigia, kad tokie tyrimo rezultatai, nors ir negalutiniai, paremia dabartines rekomendacijas, kad kūdikius pirmuosius šešis mėnesius reikėtų maitinti tik krūtimi. Tačiau, jų teigimu, motinoms vis tiek reikėtų palikti teisę pasirinkti, kaip maitinti savo vaiką.

Mokslininkai, savo tyrimo rezultatus pristatę žurnale „The Lancet Global Health“, pabrėžia, kad egzistuoja ir daug kitų veiksnių, galinčių turėti įtakos vaiko intelektui, nors tyrėjai ir mėgino atmesti tokius pagrindinius faktorius kaip motinos išsilavinimą, šeimos pajamas ir naujagimio svorį.

Daktaras Bernardo Lessa Horta iš Peloto federalinio universiteto Brazilijoje sakė, kad jo studija suteikia progą unikaliai įžvalgai, nes tarp jo stebėtų gyventojų maitinimas krūtimi buvo paplitęs vienodai – tai nebuvo tik turtingųjų ir išsilavinusiųjų praktika. Dauguma kūdikių, nepaisant jų socialinės klasės, buvo maitinami krūtimi: kai kurie buvo žindomi mažiau kaip mėnesį, kiti – daugiau kaip metus. Tie kūdikiai, kurie krūtimi buvo maitinami ilgiau, suaugę per intelekto testus surinkdavo daugiau balų. Jie taip pat gaudavo didesnį atlyginimą ir dažniau baigdavo mokyklas.

Ilgalaikis poveikis

B. L. Horta mano, kad motinos pienas yra vertingesnis, nes jame yra daug ilgos grandinės sočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra itin svarbios smegenų vystymuisi. Tačiau ekspertai pažymi, kad studijos rezultatai negali to patvirtinti ir kad reikia daugiau tyrimų, norint nustatyti galimą sąsają tarp maitinimo krūtimi ir intelekto.

Didžiosios Britanijos visuomenės sveikatos tarnybos sveikatos ir gerovės nacionalinis direktorius Kevinas Fentonas teigė, kad yra stiprių įrodymų, jog maitinimas krūtimi yra naudingas kūdikio sveikatai. Pavyzdžiui, jis sumažina kvėpavimo takų ir virškinimo sistemos infekcijų pavojų.

„Mūsų tarnyba toliau laikosi pozicijos, kad maitinimas vien tik krūtimi pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius kūdikiui yra naudingas, - sakė jis. - Tačiau mes pripažįstame, kad ne visos motinos nusprendžia ar gali maitinti krūtimi. Kūdikiams iki vienų metų vienintelė alternatyva motinos pienui yra specialūs mišinėliai kūdikiams“.

Janet Fyle iš Karališkojo pribuvėjų koledžo pažymi, kad pirmojo kūdikio susilaukusioms motinoms reikia palaikymo maitinant krūtimi. Karališkojo pediatrijos koledžo ir Vaiko sveikatos mitybos komiteto pirmininkė, daktarė Colin Michie sakė: „Per daugelį metų buvo atlikta daug tyrimų dėl galimo ryšio tarp maitinimo krūtimi ir intelekto ir daug jų metė iššūkį tokiam sąryšiui“.

„Svarbu pažymėti, kad maitinimas krūtimi yra vienas iš daugelio veiksnių, galinčių turėti įtakos vaiko pajamoms. Ši studija pabrėžia būtinybę skatinti žindymą, kad kūdikio besilaukiančios motinos žinotų maitinimo krūtimi naudą“, - sakė ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(37)
(12)
(25)

Komentarai (0)