Prognozuojama, jog šie metai bus karščiausi Žemės istorijoje  (5)

Klimato pokyčių ekspertai sako, kad temperatūra Žemėje kils ir toliau. Šįmet jau buvo užfiksuota keletas temperatūros rekordų, tarp kurių buvo ir karščiausios dienos Antarktidoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius penkis mėnesius Pusiaujo Gvinėja, Gana, Venesuela ir Laosas pranešė užfiksavę karščiausias temperatūras, o bendra pasaulio temperatūra pakilusi 0,68 laipsnio virš vidutinės.

Mokslininkai baiminasi, kad šįmet gali baigtis 18 metų globalinio atšilimo „pertrauka“, per kurią nebuvo didelių temperatūros pokyčių.

Pastarieji dvylika mėnesių jau buvo rekordiniai, o tai leidžia spręsti, kad temperatūra vėl ėmė kilti.

„Praėjusį gruodį mes prognozavome, kad šįmet pasieksime rekordą ir metinė temperatūra bus 0,64 laipsnio didesnė nei vidutinė. Ir šįmet temperatūra jau yra didesnė nei pernai tokiu pat metu“, – sakė prof. Adamas Scaife'as iš Didžiosios Britanijos meteorologijos tarnybos, kuris vadovauja tyrimui apie dešimtmečių orų kaitą.

Meteorologai jau patvirtino, kad El Ninjo Ramiajame vandenyne greičiausiai prisidės prie kritulių sumažėjimo tropikuose, taip pat ir sausrų Afrikoje ir Indijoje.

El Ninjo šildo Žemės atmosferą į vandenyno paviršių iškeldamas šiltą vandenį ir eliminuodamas šaltą, kuris gali sugerti perteklinę šilumą. Tačiau El Ninjo Šiaurės Europos regionuose ar Didžiojoje Britanijoje nulemti šaltesnes žiemas.

Nepaisant to, tyrėjai mano, kad ši metai gali būti karščiausi nuo 1880–ųjų, kai buvo pradėti registruoti temperatūros duomenys.

Nacionalinė JAV vandenynų ir atmosferos administracija jau pranešė, kad šie penki metų mėnesiai jau buvo karščiausi, lyginant su ankstesniais periodais tuo pat metu.

Per pastaruosius keletą dešimtmečių buvo pastebimas temperatūros kilimo sumažėjimas.

Klimato modeliai rodo, kad temperatūra turėjo toliau kilti nuo 1970–ųjų metų. Mokslininkai teigia, kad sulėtėjimą galėjo sukelti vandenynai, kurie sukėlė perteklinę šilumą. Klimatologai perspėja, kad kai šis šilumos sugėrimas sulėtės, metinė temperatūra vėl ims staigiai didėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(8)
(28)

Komentarai (5)