Šiurpi tiesa apie bites: kodėl miršta ištisos jų kolonijos?  (17)

Bitės miršta nuo įvairiausių priežasčių, įskaitant pesticidų poveikį ir kenksmingas bakterijas. Bičių kolonijas taip pat naikina erkės ir parazitai, tačiau tikrasis šios problemos mastas – sukrečia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parazitai ilgą laiką buvo siejami su kolonijų nykimo sindromu, dėl kurio žūsta visos avilyje esančios bitės, tačiau tik neseniai buvo atskleista, kokią iš tikrųjų jie daro žalą.

Per oro sporas plintantys parazitai Nosema ceranae sužaloja bites ir jų lervas, priversdami vyresnes bites mirti anksti, o lervas nužudo iki tol, kol šios tampa bitėmis.

Parazitai kelia grėsmę Europoje ir Azijoje esančioms bitėms. Iki šiol buvo manyta, kad parazitai veikia tik suaugusias bites, tačiau tyrėjai nustatė, jog infekcija užkrečia ir bičių lervas, taip didžiulę žalą padarydama visai kolonijai. Pripažinta, kad kolonijų nykimo sindromas palietė Portugaliją, Ispaniją, Italiją, Graikiją, Vokietiją, Prancūziją, Didžiąją Britaniją ir kitas Europos valstybes. Tokios pat lemties neišvengė ir Azijos valstybės.

Mokslininkų laboratorijose atlikti tyrimai rodo, kad infekcijas išgydyti labai sunku. Suaugusios bitės gali būti išpurkštos chemikalu fumagilinu, tačiau praėjus jų pirminiam poveikiui infekcija dažnai sugrįžta.

Bičių svarba žmonijai labai didelė – jos apdulkina augalus ir daržoves, kuriuos vėliau žmonės valgo, taigi į bičių sumažėjimą mokslininkai žiūri labai rimtai ir toliau ketina tęsti tyrimus.

Mokslininkų tyrimai buvo išspausdinti žurnale „PLOS One“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(52)
(3)
(49)

Komentarai (17)