Klimato kaitos padariniai: Kanadoje nuo skardžio nutekės visas ežero vanduo  (1)

Per ateinančius mėnesius ežeras, esantis Kanados šiaurės vakaruose, turėtų sunaikinti žemės pylimus, išliedamas tūkstančius kubinių metrų vandens, o greta esančio miestelio apylinkės bus užlietos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanados Šiaurės vakarų geologijos tarnyba pranešė, kad per šiuos metus ežeras katastrofiškai išseks ir nulems staigų potvynį bei didelį kiekį nuolaužų, kurios sukels bėdų vietiniams gyventojams, praneša „Vice News“.

Nors šalia ežero esančiam Gvichino kaimeliui užtvindymas negresia, mokslininkai sako, kad bevardžio ežero destrukcija yra vienas iš pavyzdžių, kaip klimato pokyčiai keičia ir toliau keis Aliaską, Sibirą ir Kanados Šiaurę.

„Tai tik dar viena dėlionės dalis, kuri parodo, kaip klimatas keičia regionus, kurie itin jautrūs net ir mažiausiems pokyčiams, – sakė Ontarijo Brocko universiteto Kanadoje profesorius Michaelis Pisaricas, kuris ežerą stebėjo pastaruosius penkerius metus. – Kadangi atmosfera ir toliau keisis panašūs įvykiai dažnės.“

Ežero destrukcija, kurios tikimasi vasaros pabaigoje arba ankstyvą rudenį, bus gausių kritulių ir padidėjusios temperatūros pokyčių padarinys.

Šios jėgos palaipsniui tirpdo Arkties amžinąjį įšalą, kurį sudaro ledo sienos, o jų storis kartais siekia iki 30 metrų. Šiluma ir lietus tirpdo ledą, tokiu būdu atidengdami dirvožemį ir nuosėdas, kurios yra nuplaunamos ir atidengia dar daugiau ledo. Šio proceso metu kraštovaizdyje susidaro didelės nuošliaužos.

Viena iš šių nuošliaužų griaužia žemę aplink ežero kraštą ir naikina mažesnį nei penkių metrų dirvožemio ir nuošliaužų sluoksnį, kuris stabdo vandenį.

„Kažkada, greičiausiai šią vasarą, jis bus išardytas ir ežeras katastrofiškai nuseks“, – pasakojo M. Pisaricas.

Vandens sluoksnis turėtų įtekėti į šalimais esantį didesnį ežerą netoli Makenzio slėnio.

Be to, tirpstančio ledo nuosėdos sukuria purvo baseinus, kurie trukdo vietiniams gyventojams. Nuosėdos taip pat teka į švarias kalnų upes ir ežerus, dėl kurių vėliau užspringsta žuvys.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (1)