Aspirinas – stebuklingas vaistas nuo vėžio?  (3)

„Aspirinas beveik padvigubina išgyvenimo galimybes susirgus vėžiu“, – tokį skambų pareiškimą neseniai padarė mokslininkai, atlikę tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nustatė, kad net 75 procentai žmonių, gėrusių paros aspirino dozę, sugebėjo išgyventi bent penkerius metus. Tuo tarpu tarp nevartojusių aspirino, išgyvenimas siekė vos 42 procentus.

Todėl aspiriną jie vadina „magiškąja piliule“, kuri turi būti skiriama žmogui vos tik diagnozavus žarnyno, skrandžio, gerklės ar kasos vėžį. Anksčiau atlikti tyrimai rodo, kad aspirino vartojimas padeda ir prostatos, krūties ar plaučių vėžiu sergantiems pacientams.

Martine Frouws vadovavusi tyrimui, kurio metu buvo stebėti net 14 tūkstančių suaugusių, sakė: „Aspirinas yra pigus, todėl tai turės didelę įtaką sveikatos priežiūros sistemai ir pacientams“.

Leidono universiteto medicinos centro tyrimo duomenis sekmadienį buvo pristatyti ir Vienoje vykusiame Europos vėžio kongrese. Profesorius Nadir Arber jo metu sakė: „Aspirinas gali būti magiškąja piliule, nes jis padeda išvengti išeminės širdies ligos, Alzheimerio bei vėžio. Tai yra tris didžiausios šio tūkstantmečio „rykštės“.

Tiesa, kongrese dalyvavusi Jungtinės Karalystės mokslininkė Aine McCarthy perspėjo, kad aspirinas gali turėti ir neigiamą poveikį, netgi sukelti vidinį kraujavimą, todėl vėžiu sergantys pacientai neturėtų jo vartoti nepasitarę su gydytoju.

Praėjusią savaitę Amerikiečių mokslininkai taip pat pradėjo tyrimą, kurio metu bus stebima 3 tūkstančiai moterų. Krūties vėžiu sergančios dailiosios lyties atstovės vartos aspiriną, siekiant sužinoti, ar jis padidina išgyvenimo rodiklius.

Mokslininkų komanda iš Bostono tikisi, jog pacienčių, sergančių krūties vėžiu, išgyvenimas padidės iki 50 procentų.

Martine Frouws perspėja vėžiu sergančiuosius, kad jie nepultų vartoti aspirino, kol nėra gauti ir patvirtinti visi tyrimų rezultatai.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai (3)