Kodėl nejaučiame, kaip sukasi Žemė?  (0)

Šiuo metu mes skriejame maždaug 465 metrų per sekundę greičiu, o esantys prie šiaurinio ar pietinio poliaus – šiek tiek lėčiau. Kodėl žmonės to nejaučia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas slypi Žemės judėjimo prigimtyje. Įsivaizduokite, kad esate lėktuve, kuris lėtai skrieja pastoviu greičiu ir nekeičia krypties. Atsisegate saugos diržą ir pradedate žingsniuoti lėktuve, tačiau jo greičio nejaučiate.

To priežastis labai paprasta: jūs, lėktuvas ir viskas, kas yra jame yra, juda tuo pačiu greičiu. Taigi, kad bent apytiksliai sužinotumėte, kokiu greičiu judate, reikės pasižiūrėti per langą į debesis.

Tas pats vyksta ir su Žeme – mūsų planeta aplink savo ašį apsisuka per 23 valandas ir 56 minutes, o jos sukimosi greitis beveik visuomet yra pastovus. Teoriškai galėtume pajusti vėją, tačiau mus nuo jo sauganti Žemės atmosfera sukasi kartu su mumis.

Jeigu Žemės sukimosi greitis staiga sumažėtų, mes tai pajustume ir šis potyris nebūtų labai malonus – atmosfera toliau judėtų 465 m/s greičiu ir nuplėštų planetos paviršių.

Kodėl Žemė sukasi pastoviu greičiu? Nes niekas jos negali sulaikyti. Kai Saulės sistema susiformavo, visos planetos bei jų palydovai ėmė suktis ir tebesisuka iš inercijos.

Tam, kad ši jėga būtų išbalansuota, planetas turėtų paveikti labai stipri išorinė jėga – susidūrimas su kitu kosminiu kūnu.

Taigi, dabar mūsų planeta sukasi pastoviu greičiu, tik retsykiais vos sulėtėja dėl Mėnulio gravitacijos ar kitų veiksnių, todėl kas kelerius metus prie laikrodžių reikia pridėti po papildomą sekundę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(62)
(3)
(59)

Komentarai (0)