Pagaliau pavyko nufilmuoti rečiausią ir paslaptingiausią planetos vandenynų žinduolį – Omuros banginį (Video)  (3)

Tarptautinė jūrų biologijos grupė sugebėjo pirmą kartą užfiksuoti itin retos ir paslaptingos rūšies banginį. Sunku patikėti, tačiau šių banginių rūšis atrasta tik 2003 m. lapkričio 20 d., o mokslininkai iki šiol nežino, kiek jų gali plaukioti mūsų planetos vandenynuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Tai – pirmi neginčijami Omuros banginių (lot. - Balaenoptera omurai) egzistavimo įrodymai ir išsamus jų gyvenimo natūralioje aplinkoje aprašymas, - pareiškė tyrimams prie Madagaskaro krantų vadovavęs Salvatore Cerchio.

Biologai stebėjo 44 banginių grupių stebėjimus. Jiems pavyko paimti 18-os suaugusių individų odos mėginių. Taip Omuros banginių, dar vadinamų nykštukiniais finvalais, egzistavimas galutinai buvo įrodytas atlikus genetinę mėginių analizę.

"Daugybę metų žinojome tik menkas teorines šių banginių egzistavimo galimybes – neturėjome jokių įrodymų, - pabrėžia tyrimo autorius. – Šie banginiai gyvena atokiuose regionuose, o pastebėti juos jūroje labai sunku, nes jie yra maži – jų kūno ilgis siekia tik 10-11 metrų. Be to, jie nešvirkščia fontanų."

S. Cerchio teigimu, iki šiol viskas, kas iki šiol buvo žinoma apie šios rūšies banginius, buvo fragmentinė informacija, gauta iš XX a. 8-ojo dešimtmečio japonų mokslininkų ekspedicijos prie Saliamono ir Kokoso salų Ramiajame vandenyne. 2011 m. gauta informacijos, kad Omuros banginių gali būti prie Madagaskaro, ir mokslininkų grupė ryžosi jų ieškoti. Dvejus metus trukęs darbas vainikuotas lūkesčius viršijusiais rezultatais, kurie publikuoti žurnale "Royal Society Open Science".

 O štai taip šie paslaptingi gyvūnai atrodo savo gimtojoje stichijoje:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(1)
(50)

Komentarai (3)