Grėsmingas poveikis: ką terorizmas daro žmogaus smegenims?  (0)

Kai „Islamo valstybės“ teroristai įvykdė mirtinas atakas Paryžiuje, žuvo 130 žmonių, sužeista dar daugiau. Tačiau teroristų kruvini išpuoliai galėjo paveikti dar dešimtis tūkstančių – tiek tų, kurie išliko gyvi, tiek ir stebėjusių išpuolius per žiniasklaidos kanalus – paskatinant žmogui žalingų procesų smegenyse vyksmą, rašo Discovery.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Terorizmo poveikis smegenims yra toks galingas, kad tie, kuriems pavyksta išgyventi atakas, turi žymiai didesnę potrauminio streso sutrikimo tikimybę nei žmonių, kurie išgyvena natūralių nelaimų ar įvairių katastrofiškų įvykių metu. Terorizmo poveikis taip pat siejamas su nerimo sutrikimais ir alkoholio problemomis net ir tiems, kas įvykius seka per televiziją.

Neseni tyrimai rodo, kad ateities teroristinių išpuolių baimė gali pakeisti smegenų sudėtį, todėl padidėja žmogaus galimybė mirti nuo širdies smūgio ar kitų ligų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo neturinčios nieko bendro su terorizmu.

Viename 2014 m. „Proceedings of the National Academy of Sciences“ publikuotame tyrime buvo analizuojami duomenys apie 17 tūkst. izraeliečių. Izraelis su terorizmo grėsme susiduria nuolat.

Žmonių, kurie buvo labiausiai išgąsdinti terorizmo, širdys plakė 10–20 dūžių per minutę daugiau nei vidutiniškai. Padidėjęs širdies plakimo ritmas yra širdies smūgio arba įvairių priepuolių indikatorius, o jo priežastys siejamos su pokyčiais smegenyse.

Žmonių kraujo tyrimai parodė, kad sumažėjo jų galimybės reguliuoti acetilcholiną – neurotransmiterį, kuris susijęs su organizmo atsaku į stresą ir kuris veikia tarsi stabdis į uždegiminį atsaką.

„Mūsų smegenys į stresą reaguoja į organizmą paskleisdamos acetilcholiną, – sakė viena tyrimo autorių Hermona Soreq iš Jeruzalės universiteto. – Smegenys acetilcholiną išsiunčia į kūno audinius per klajoklinį nervą. Kadangi acetilcholinas blokuoja uždegiminį atsaką, per didelis jo kiekis susilpnina imuninę sistemą. Mes pastebėjome, kad žmonės po infarkto, kurių organizmai pasižymėjo mažesniu gebėjimu naikinti acetilcholiną, išgyvendavo rečiau.“

Anot mokslininkės, terorizmo sukeltas nerimas paskatina mažesnių molekulių, vadinamų mikro RNR gamybą, kurios užblokuoja įvairių kitų genų funkcijas ir gali pakeisti nervų sistemos reguliavimo procesus.

Terorizmo baimė paskatina mechanizmus, kurie žmonių nervinėje sistemoje atsirado evoliucijos dėka ir kurie leido mūsų protėviams apsiginti nuo plėšrūnų ir kautis su kitomis žmonių gentimis.

Žmogaus smegenys ir regos sistema veikia taip, kad akimirksniu pamatytų ir reaguotų į baimę keliančius dalykus – net jei to sąmoningai nesuvokiame.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (0)