„Facebook“ iliuzijos ir gyvenimo realybė: nusiimkite rožinius akinius  (0)

Išties galite pasikliauti tik keturiais feisbuko draugais. Kad ir kas jums nutiktų, visiems kitiems jūs nerūpėsite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis jūsų feisbuko draugų tikriausiai net neužjaus, tokią išvadą perša naujai paskelbtas mokslinis tyrimas.

Daugelis žmonių turi šimtus draugų, tačiau vidutiniškai jie gali pasikliauti tik keturiais. Tai išsiaiškino Oxfordo evoliucinės psichologijos profesorius Robinas Dunbaras, kuris tyrė kiek draugų žmonės paprastai turi socialiniame tinkle „Facebook“ ir kiek realybėje.

Jis aptiko, kad draugų skaičius feisbuke bei galimybė pasikliauti jais, pokalbių su jais skaičius nekoreliuoja. Vidutiniškai vienas tyrime dalyvavęs žmogus turėjo 150 draugų.

Daugelis apklaustųjų patvirtino, kad jie bendraudavo tik su 27 proc. žmonių. Šie skaičiai panašūs į tuos, kuriais apibūdinama draugystė tikrame gyvenime: esą yra daug pažįstamų, tačiau bendraujame tik su keliais jų.

Mokslininkas pridūrė, kad didelis vadinamųjų draugų skaičius sąraše žmonėms dažnai pakiša mintį, kad jie turi labai daug artimų draugų.  O taip teigti būtų klaidinga.

„Kognityvinės ribos riboja socialinio tinklo dydį. Tų ribų neįveikia netgi internete vykstanti komunikacija.Kalbant praktiškai, tikri santykiai reikalauja bent jau kartas nuo karto pamatyti kito žmogaus veidą tam, kad ta draugystė tęstųsi“, - teigė profesorius R. Dunbaras.

Tyrimas patvirtino, kad feisbuko draugai dažnai susiskirsto į skirtingas grupes. Pirmojoje ir artimiausioje grupėje galima rasti apie penkis žmones, kitose – 15, 50 ir 150.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(20)
(3)

Komentarai (0)