12 faktų, kuriuos privalote žinoti apie Zikos virusą  (2)

Plintantis Zikos virusas sėja baimę jau ir Lietuvoje. Mat neatmetama galimybė, jog šis virusas gali būti atvežtas ir į mūsų šalį. Pateikiame pagrindinius faktus apie Zikos virusą, kuriuos privalu žinoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Zikos virusą platina uodai. Liga perduodama kai užkrėstas uodas įkandą žmogui. Tie patys uodai platina ir Dengės karštligę bei geltonąją karštinę.

2. Zikos virusu užsikrėtusiam žmogui pasireiškia bėrimai, karščiavimas, sąnarių skausmai, akių paraudimas. Tiesa, simptomai išryškėja tik 1 žmogui iš 5.

3. Kol kas nėra įrodymų, kad užsikrėtus Zikos virusu grėstų mirtis. Tačiau pranešama apie pavienius atvejus, kuomet dėl komplikacijų išsivysto mirtinos ligos.

4. Brazilijos mokslininkai tikina, jog turi vis daugiau įrodymų, kad dėl Zikos viruso naujagimiams išsivysto Mikrocefalija bei kiti neurologiniai sutrikimai.

5. Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog naujagimių su Mikrocefalija skaičius šalyje pasiekė beveik 4 tūkst.

6. Daugiausia Zikos viruso atvejų suskaičiuojama Brazilijoje bei Kolumbijoje. Šalys, kuriose taip pat aptiktas šis virusas: Ekvadoras, Salvadoras, Gvatemala, Haitis, Hondūras, Meksika, Panama, Paragvajus, Puerto Rikas, Surinamas ir Venesuela.

7. Kolumbijos sveikatos apsaugos ministerija praneša, jog dar šiemet žmonių, užsikrėtusių Zikos virusu, skaičius gali pasiekti 700 tūkstančių.

8. Šios šalies sveikatos apsaugos ministerija taip pat siūlo moterims atidėti planus pastoti bent pusmečiui.

9. Jamaika, kurioje dar nenustatyti Zikos viruso atvejai, taip pat siūlo moterims susilaikyti nuo nėštumo ateinančius metus.

10. Salvadoras rekomenduoja moterims nepastato net iki 2018 metų.

11. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras siūlo nėščioms moterims nevykti į 14 Lotynų Amerikos ir Karibų šalių, kuriose aptiktas virusas.

12. Skaičiuojama, jog šiuo metu Zikos virusu užsikrėtę maždaug 60 tūkst. žmonių, nors neatmetama galimybė, jog jų yra dar daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(19)
(15)

Komentarai (2)