Išslaptintas NASA archyvas: Apollo-10 įgula kitoje Mėnulio pusėje girdėjo skambant muziką  (8)

10-osios Apollo misijos astronautai Mėnulį pasiekė dviem mėnesiais anksčiau už istorinį Neilo Armstrongo ir kompanijos vizitą 1969-ųjų liepą. Apollo-10 astronautai Mėnulyje nesileido – jie tik skriejo orbita aplink jį. Tačiau. Modulyje dirbę astronautai girdėjo kažkokią paslaptingą ir nepaaiškinamą "muziką" – ji skambėjo nuo Žemės visados nusigręžusioje kitoje Mėnulio pusėje. Ten, kur signalai iš Žemės niekada nepasiekia.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-22 Išslaptintas NASA archyvas: Apollo-10 įgula kitoje Mėnulio pusėje girdėjo skambant muziką  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA archyve neseniai rastuose Apollo-10 garso įrašuose girdėti, kaip virš kitos Mėnulio pusės atsidūrę astronautai staiga nustemba ir sutrinka – jų ausinėse pasigirdo kažkokie nežemiški garsai. Nežemiški, nes iš Žemės negalėjo pasiekti joks signalas – visus juos kitoje Mėnulio pusėje savo kūnu sugeria ir blokuoja pats Mėnulis.

Astronautai (Tomas Staffordas, Johnas Youngas ir Eugene'as Cernanas) savo ausinėse garsus išgirdo, kai jų modulis maždaug valandai įskriejo į "neryšio zoną" kitoje Mėnulio pusėje. Girdimi garsai taip pribloškė astronautus, jog jie ėmė tartis, ar apie juos verta informuoti kosminių skrydžių centrą.

"Girdėjai?! Kas ten švilpavo? – Apollo-10 garso įrašuose savo kolegų teiraujasi vienas iš misijos astronautų.

"O man tai panašu į kažkokią kosmoso gelmių muziką", - atsakė kitas ekipažo narys.

"Įdomu, kas tai buvo".

[...]

"Bičiuli, tai iš tikrųjų labai keista muzika", - sutinka kolega.

"Taip, kažkoks tarsi iš tolimojo kosmoso atskriejęs švilpesys."

Įdomu tai, kad tuos garsus astronautai girdėjo ir dar kartą sugrįžę į radijo šešėlį virš kitos Mėnulio pusės. Tą liudija kitas astronautų pokalbių stenogramos fragmentas"

"Tomai, ar girdi muziką? Tą keistą švilpavimą?"

"Taip, girdžiu."

"Pasiutusiai keista."

"Tikrai."

O vėliau "muzika" staiga liovėsi.

"Vaje, ji nutilo."

"Nejaugi?"

[...] "Žmogau, sakau tau, tie garsai liovėsi."

Daugiau įžvalgų iš šios misijos stenogramų rasite šioje vaizdo medžiagoje:

Pusiau juokais, pusiau rimtai galima daryti išvadą, kad ten skambėjo tikrai ne Pink Floyd ir ne legendinis jų albumas "The Dark Side of the Moon" ("Tamsioji Mėnulio pusė") – šis albumas buvo išleistas po misijos Apollo-10 praėjus ketveriems metams.

Garsus astronautai girdėjo kone visą Mėnulio radijo šešėlyje praleistą valandą. Žemėje informacija apie šį astronautų nuotykį NASA archyvuose buvo saugoma iki 2008-ųjų – tada visa medžiaga buvo išslaptinta. Apie šią istoriją bus pasakojama trečiajame TV kanalo "Science Channel" serialo "NASA's Unexplained Files" (Nepaaiškintos NASA bylos) sezone.

"Apollo-10 įgula buvo pakankamai kvalifikuota, kad identifikuotų visokius garsus, - vienoje serialo serijų kalbėjo Apollo-15 astronautas Alas Wordenas. – Jei jie jų neidentifikavo, tai turėjo būti išties kažkas įdomaus. Logika man sako, kad jei kažką pavyko įrašyti, tuomet tie garsai iš tikrųjų sklido."

Laidoje svarstoma ir keletas galimų šio atvejo paaiškinimų. Spėliojama, jog tai galėjo būti magnetinio lauko ar atmosferos interferencija (persidengimas) su radijo bangomis. Tiesa, specialistai laidoje atkreipia dėmesį, kad Mėnulis neturi magnetinio lauko, o jo atmosfera yra nepaprastai reta – pernelyg reta, kad galėtų susidaryti tokie garso efektai.

Taigi, panašu, kad šių garsų kilmė lieka paslaptimi.

Keletas fragmentų iš minėto serialo epizodo apie Apollo-10 akustinius nuotykius kitoje Mėnulio pusėje:

Vaizdo siužetas

(84)
(12)
(72)

Komentarai (8)