Mistiški garsai anapus Mėnulio: astronauto versija (Video)  (4)

Žinia apie tai, kad „Apollo 10“ astronautai iš Žemės nematomoje Mėnulio pusėje girdėjo keistus garsus, sulaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo. Koks reiškinys tai galėjo sukelti? O gal toji „muzika“ – kitų gyvybės formų pasiųsti signalai? Dabar savo versiją pateikė „Apollo 10“ įgulos narys, astronautas Eugene'as Cernanas. Įdomus sutapimas - jis yra paskutinis astronautas, pabuvojęs Mėnulyje – Apollo 17 misijos metu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-02-25 Mistiški garsai anapus Mėnulio: astronauto versija (Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nepamenu, kad tas incidentas būtų mane tiek sujaudinęs, jog priimčiau jį rimtai“, – teigė E.Cernanas.

Jo nuomone, muziką primenantį keistą švilpesį, apie kurį skelbta prieš keletą dienų, veikiausiai sukėlė radijo įrangos interferencija. Radijo įrangą turėjo abu greta vienas kito aplink Mėnulį skridę moduliai (E.Cernanas ir Tomas Staffordas buvo nusileidimui ant Mėnulio paviršiaus pritaikytame modulyje, o jų kolega Johnas Youngas pilotavo erdvėlaivį).

Taigi švilpesį galėjo sukelti persidengiančios dviejų viena netoli kitos veikiančių radijo stočių bangos.

„Jei būtume pamanę, kad tai yra kažkas kita, būtume pranešę apie tai visiems po skrydžio. Tačiau mes apie tai daugiau net nepagalvojome“, – sakė E.Cernanas.

Interferencija – tai dviejų vienodo dažnio bangų intensyvumų sumavimasis. Interferencijos sukeliamus trikdžius – čirškėjimą ar švilpimą – įmanoma išgirsti ir reguliuojant paprasčiausią radijo imtuvą.

Tiesa, toks paaiškinimas įtikina ne visus. Antai „Apollo 15“ misijos astronautui Alui Wordenui įtarimų kelia tai, kad astronautai kurį laiką kalbėjosi apie neįprastus garsus, o tai rodo, kad jie jiems pasirodė neįprasti. „Apollo 10“ įgula buvo įpratę prie tokių garsų, kokius galima išgirsti tokiose misijose. Logiškai mąstant, jei kažkas buvo įrašyta, ten kažkas turi būti“, – svarstė jis.

Kiti specialistai svarsto, kad astronautų girdėti garsai galėjo būti radijo trukdžiai. Juos gali sukelti, pavyzdžiui, magnetinis laukas ar atmosfera. Tiesa, Mėnulis neturi magnetinio lauko, o jo atmosfera yra tokia plona, kad tokių trukdžių niekaip negalėjo sukelti.

Informacija apie tai, kad „Apollo 10“ misijos astronautai girdėjo keistus garsus iš Žemės nematomoje palydovo pusėje, buvo išslaptinta praėjus beveik keturiems dešimtmečiams nuo šios misijos.

„Ši muzika net skamba kosmiškai, ar ne? Girdite tą švilpimą? Vuuu...“ – sako vienas astronautas. Kitas jam pritaria: „Na, tai tikrai labai keista muzika.“

Šie garsai juos nustebino, o pasimetę astronautai ėmė diskutuoti, ar turėtų apie tai pranešti NASA valdymo centrui.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (4)