Mokslininkai atrado tai, kas gali sustabdyti jūsų pražilimą  (5)

Mokslininkai teigia aptikę geną, kuris atsakingas už žilus plaukus. O tai gali padėti užkirsti kelią pražilimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spėjama, kad šis atradimas gali pasitarnauti ieškant naujų kelių, kaip atitolinti ar tiesiog užkirsti kelią šiam su senėjimu siejamam procesui, leidiniui „Nature Communications“ teigia mokslininkai, informuoja BBC.

Nors žilus plaukus galima veiksmingai paslėpti juos dažant, ateityje, išmokus valdyti genus, šiam procesui bus galima veiksmingai užkirsti kelią.

Tarptautinė mokslininkų komanda surinko DNR mėginių iš daugiau nei 6 tūkst. savanorių iš Europos, Amerikos ir Afrikos. Genas IRF4 atsakingas už natūralų plaukų, odos ir akių pigmentą melaniną. Jis įsitaisęs 6-je chromosomoje.

Nors ir mažai tikėtina, kad tai vienintelis už žilimo procesą atsakingas genas, mokslininkams tai džiugus atradimas, teikiantis vilčių.

Tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Kaustubh Adhikari iš Londono universiteto koledžo sako: „Mes jau seniau buvome nustatę kelis plikimą ir plaukų spalvą lemiančius genus, tačiau tai pirmasis kartais, kai galėjome įvardinti žmogaus geną, siejamą su žilimo procesu. Labai džiaugiamės, kad turėjome progą savo hipotezę patikrinti su tiek daug žmonių“.

Plaukų spalvą lemia pigmentai, kuriuos gamina ląstelės, vadinamos melanocitais, jų galima rasti plaukų folikuluose – plaukų šaknyse. Žmogui senstant, melanocitai liaujasi gaminę pigmentus ir plaukai praranda savo natūralią spalvą, pražyla.

Ekspertai priduria, kad žilumą lemia ne tik genetika, bet ir tam tikri aplinkos veiksniai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(12)
(-2)

Komentarai (5)