Kinai taip patobulino saulės elementus, jog jie ėmė generuoti energiją net ir lyjant lietui  (3)

Kinijos mokslininkai sukūrė naują saulės elementų prototipą, kuris netolimoje ateityje jų panaudojimą gali padaryti kur kas efektyvesniu. Nauji elementai sukurti panaudojant unikalias grafeno savybes ir gali generuoti energiją lyjant lietui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ir dauguma dabartinių saulės elementų, kinų sukurtų panelių prototipas generuoja energiją ir dienos metu. Kai apsiniaukia ir ima lyti, saulės skydeliai panaudoja grafenu paremtą energijos surinkimo sistemą.

Lietaus vanduo turi įvairių druskų, kurias galima išskaidyti į teigiamus ir neigiamus jonus. Kinijos Vandenyno universiteto mokslininkai nori panaudoti grafeno sluoksnį tam, kad atskirtų teigiamą krūvį turinčius jonus (kalcio, amonio ar natrio) ir generuotų elektros energiją.

Prototipas sukurtas prie saulės elementų pridėjus grafeno sluoksnį. Tuomet jis buvo įmontuotas ant skaidraus indžio alavo oksido ir plastiko pagrindo. Prototipas laboratorinėmis sąlygomis išmėgintas saulėtomis dienomis ir pilant lietaus pakaitalą.

Pirminių bandymų metu mokslininkams pavyko pasiekti 6,53 proc. elektros energijos konvertavimo efektyvumą.

Mokslininkai energijos gavybai panaudoja cheminę reakciją, kurios metu teigiamo krūvio jonas prisiriša prie itin plono grafeno sluoksnio ir suformuoja dvigubą sluoksnį – vadinamą pseudolaidininką, kuriame jau yra elektronai.

Tarp šių dviejų sluoksnių potencialų skirtumo pakankami, kad būtų generuojama elektros srovė.

Dabar mokslininkai nori technologiją pritaikyti taip, kad ja būtų galima išgauti energiją iš įvairių kitų lietuje esančių jonų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(1)
(37)

Komentarai (3)