Naudojatės išmaniuoju prieš miegą? Privalote tai žinoti  (3)

Išmaniųjų telefonų ir praktiškai visų kitų įrenginių ekranai baltos spalvos įspūdį sukuria naudodami mėlynos spalvos pikselius. Dieną, kuomet mus supa natūrali saulės šviesa, tai didelio pavojaus nekelia, tačiau žiūrėti į tokį ekraną prietemoje – labai bloga idėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgas žiūrėjimas į šviesiai mėlyną ekraną gali ne tik pakenkti regėjimui, bet ir sukelti įvairių sveikatos sutrikimų.

Prietemoje žiūrint į šviečiantį telefono ekraną smegenys sutrinka, kadangi ši šviesa yra panaši į saulės skleidžiamą šviesą. Dėl to smegenys pasiunčia signalą nustoti gaminti melatoniną – hormoną, kuris kūnui leidžia suprasti, jog atėjo metas miegoti (jis lėtina medžiagų apykaitą, slopina skydliaukės funkciją).

Taigi telefono skleidžiama šviesa gali sutrikdyti miego ciklą, o dėl to gresia įvairios sveikatos problemos. 

Gera žinia: telefonų naudotojai gali pritemdyti mėlynos spalvos ryškumą vakarais. Jei turite „iPhone“, kuriame įdiegta „iOS 9.3“ versija, šį nustatymą rasite taip: „Settings“ > „Display & Brightness“ > „Night Shift“. Įjungę šią funkciją galėsite nustatyti laiką, kada ji bus automatiškai aktyvuojama, ir pasirinkti ekrano ryškumą.

„Android“ įrenginių naudotojams teks atsisiųsti specialią programėlę, pavyzdžiui, „Twilight“ – nemokama jos versija turi visas svarbiausias funkcijas. Kitas variantas – „Night Shift: Blue Light Filter“, tiesa, ji ekrano filtrą aktyvuos kasdien nuo 7 val. vakaro iki 7 val. ryto, o valdyti leidžiama tik ryškumą.

Kokia nauda?

Kad mėlynos šviesos vakarais vertėtų vengti lyg ir aišku, tačiau ar ekrano spalvų pakeitimai padeda?

Tyrimų, kurie tai nagrinėtų, rasti sudėtinga, tačiau anksčiau šią funkciją naudoti pradėję vartotojai tikina pokytį pajutę. „Tech Insider“ žurnalistai teigia, kad iš pradžių jiems buvo keista žiūrėti į gelsvai rausvą ekraną, tačiau vėliau prie to įprato, o per kelias savaites pajuto, kad vakarais akys išties būna mažiau įsitempusios.

Jasonas Ciprianis iš tinklalapio „Cnet“ taip pat įžvelgė naudą: „Iš pradžių skeptiškai žiūrėjau į šią funkciją, o „šiltesnės“ spalvos tiesiog atrodė keistai. Tačiau naudoju ją jau bemaž tris savaites ir man patinka subtilūs ekrano pokyčiai leidžiantis saulei. Tiesą sakant, aš juos beveliju.“

Vis dėlto miego sutrikimus gydantys specialistai pabrėžia, kad ekrano spalvų pakeitimas ir jo pritemdymas nėra panacėja. Žmones išbudinti gali ne tik šviesa, bet ir telefonu atliekami veiksmai. Prabudinti ir trukdyti užmigti gali ne tik vėlyvą vakarą gautas el. laiškas ar SMS žinutė, bet ir perskaitytos naujienos, pranešimai iš socialinių tinklų ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(7)
(18)

Komentarai (3)