Žilė galvon, velnias uodegon: kas vyksta su pussamžiais vyrais?  (3)

Moterys neretai teigia, kad vyrams gyvenime tenka iškęsti mažiau. Jiems nereikia kęsti menstruacinio ciklo metu vykstančių pokyčių, ištverti gimdymo metu jaučiamų skausmų, išgyventi menopauzės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi, pastarasis teiginys gan klaidingas. Įrodyta, kad vyrai taip pat jaučia pokyčius, tik dažnai nesupranta, kodėl. Plačiajai visuomenei šis tarpsnis geriau žinomas Vidutinio amžiaus krizės vardu.

Tam pačiam etapui įvardinti yra vartojamas ir medicininis terminas – andropauzė. Tad, kokie pokyčiai vyksta ir kaip jie paveikia vyro organizmą atsako ilgametę darbo patirtį turintis urologas – nefrologas, profesorius, habilituotas mokslų daktaras Balys Dainys.

„Andropauzės metu vyksta hormoniniai pokyčiai. Jie tarsi pereina į santykinės ramybės būseną, kurios metu ima mažėti vyriškojo lytinio hormono išskyrimas. Dalis jo pamažu virsta vadinamuoju dehidrotestosteronu.

Svarbu pabrėžti, kad vyriškasis lytinis hormonas testosteronas pradeda mažėti nuo 30-ųjų vyro gyvenimo metų. Galima pasidžiaugti, kad tai nėra greitai vykstantis procesas. Vidutiniškai šio hormono išskyrimas sumažėja vos 1 proc. per metus.

Tačiau, nors skaičiai ir nedideli, prasideda kitas gyvenimo etapas. Būtent šiuo metu pamažu ima vykti įvairūs pokyčiai. Kone labiausiai pastebimi – prostatos hiperplazija (išvešėjimas, padidėjimas), dėl kurios atsiranda problemų šlapinantis.

Vyresni gydytojai, dar mane mokę, sakydavo, kad jei darosi sunkiau šlapintis ir mažėja srovė, reiškia, kad vyras sensta. Taip pat, mažėjant testosteronui, sumažėja ir lytinis potraukis, pamažu silpnėja potencija.

Gali nežymiai blogėti spermos kokybė. Vis dėlto, andropauzė vyrų vaisingumo nepaveikia taip, kaip tai padaro menopauzė moterims. Yra žinoma atvejų, kai vyresni nei 70-ies metų vyrai sėkmingai susilaukia atžalų.

Žinoma, tarp moterų taip pat pasitaiko išimčių. Buvo praneštas atvejis, kuomet Vokietijoje gyvenanti 65-erių metų moteris susilaukė vaikelio. Visgi, tai tikrai išimtys, kadangi moterų, susergančių menopauze, amžius jaunėja.

Ir nors, atrodytų, vyriškasis klimaksas prasideda anksčiau, pirmieji pokyčiai, prasidedantys apie 30-uosius metus, yra minimalūs. Jie dažniausiai yra besimptomiai, stebimi tik laboratorijose. Ryškiausieji pokyčiai pastebimi vyrui sulaukus 45 – 50 metų.

Tuomet, sumažėjus lytiniam potraukiui, vyras neretai pradeda mąstyti, kad problema yra jo partnerė, žmona. Paprastai pacientai neskiria, kad lytinis potraukis sumažėjo bendrai. Jie mano, kad galbūt su kita, jaunesne, galėtų pavykti geriau.

Vis dėlto, nei su kaimyno žmona, nei su kokia „Onute“ dažniausiai geriau nepavyksta, kadangi tai – susilpnėjusio seksualinio stimulo, potencijos kaltė. Nenorėdami su tuo susitaikyti vyrai ieško jaunesnio, dar neatrasto, stipresnio erotinio dirgiklio.

Tam nusakyti netgi posakis sukurtas: „Žilė galvon, vilkas uodegon“. Tai parodo, kad liaudis jau seniai stebi šiuos pokyčius, kurie vyksta dėl savotiškai prarastos pusiausvyros. Atrodo, vyriškųjų hormonų sumažėja, potencija susilpnėja, tačiau pats vyras vis dar pilnas jėgų.

Kitaip tariant, pasiekęs „patį jėgų žydėjimą“. Todėl ir ir nenorima taikytis su šiais simptomais. Galiausiai, turbūt nedaugelis džiaugiasi artėjančia senatve. Taip yra ir šiuo atveju – visais įmanomais būdais yra kovojama su jos atėjimu“, – teigė savo kliniką Vilniuje turintis profesorius.

Pagrindiniai andropauzės požymiai:

  1. Sumažėjęs lytinis potraukis
  2. Energijos stoka
  3. Nusilpusi jėga ir kantrybė
  4. Ūgio pakitimai dėl kaulų deformacijų stubure
  5. Sumažėjęs gyvenimo džiaugsmas
  6. Dirglumas, mieguistumas, pyktis, depresija
  7. Silpnesnė erekcija
  8. Sumažėjęs pajėgumas sportuojant
  9. Prastesnė atliktų darbų kokybė
  10. Pila karštis.

    Jeigu kritiniu vyrui gyvenimo tarpsniu atlikus tyrimus tampa aišku, kad testosterono kiekis organizme nepakankamas ir dėl to organizme vyksta andropauzės procesai, gali padėti pakeičiamoji androgenų terapija.

    Ja siekiama trūkstamą hormoną pakeisti tobula natūralaus hormono kopija. Tokia terapija gali būti trumpa ir trukti vos kelis mėnesius arba ilga – daug metų.

    Taip gydant svarbiausias rūpestis susijęs su prostatos sauga, kadangi androgenai lemia gerybinį prostatos išvešėjimą.

    Pasidalinkite su draugais
    Aut. teisės: Lrytas.lt
    Lrytas.lt
    Autoriai: Elzė Laužikaitė
    (22)
    (1)
    (21)

    Komentarai (3)