Stulbinantys faktai apie atliekas: jų mastai šokiruoja  ()

Pasaulyje sparčiai augant vartojimui, auga ir taršos mastai. Pavienės gamtos tvarkymo akcijos turi mažai naudos, nes gamta tvarkoma tik vieną dieną, o šiukšlinimas vyksta 365 dienas per metus. Tai turi pražūtingų pasekmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perdirbimas yra vienas iš būdų, kaip sumažinti gamtos taršą šiukšlėmis ir joms suteikti „antrą gyvenimą“. Šiuo metu JAV tai daro mažiau nei 35 procentai namų ūkių bei mažiau nei 10 procentų kompanijų. Šie skaičiai beveik nekinta jau 15 metų, nors švietimui apie perdirbimą išleisti milijardai dolerių.

Jeigu šiukšlių perdirbimas siektų 75 procentus, efektas būtų panašus į tą, jei iš kelių būtų pašalinta 50 milijonų automobilių, be to, būtų sukurta 1,5 milijono naujų darbo vietų. Priminsime, kalbame tik apie JAV. Kiekvieną valandą amerikiečiai išmeta 2,5 milijono plastikinių butelių. Perdirbus vieną toną plastikinių butelių būtų sutaupoma tiek energijos, kiek jos per metus sunaudoja du žmonės.

Per tris mėnesius amerikiečiai išmeta tiek skardinių, kad iš jų būtų galima pagaminti pakankamai lėktuvų visoms komercinėms JAV oro linijoms. Perdirbus vieną skardinę sutaupoma tiek energijos, kiek televizorius sunaudoja per tris valandas. Perdirbti skardinę reikia 95 procentais mažiau energijos ir vandens negu pagaminti tokią pat skardinę iš naujų medžiagų.

Kasmet amerikiečiai išmeta tiek popieriaus, kad jo užtektų pastatyti 4 metrų aukščio sieną nuo Sietlo iki Niujorko. Perdirbant popierių oras teršiamas 95 procentais mažiau negu gaminant popierių „nuo nulio“. Perdirbus 1 metro aukščio krūvą laikraščių išsaugomas vienas medis. Laimei, 37 procentai medžiagų gaminant naują laikraščių popierių yra perdirbtos.

Stiklas gali būti perdirbamas neribotą kiekį kartų, jis niekada nesusidėvi. Gaminant stiklą iš perdirbtų medžiagų vandens tarša sumažėja 50 procentų, lyginant su stiklo gamyba iš naujų medžiagų. Kasmet sąvartynuose atsiduria 28 milijardai stiklinių butelių – tokio kiekio užtektų kas tris savaites užpildyti „Empire State“ dangoraižį.

Perdirbus toną kartono sutaupomi 174 litrai naftos. Daugiau nei 90 procentų produktų į JAV atgabenama kartotinėse pakuotėse. Laimei, 80 procentų mažmeninių bendrovių perdirba kartoną.

Maisto atliekos gali būti panaudojamos kaip trąšos ir parduodamos ūkininkams, jos taip pat gali būti šeriamos gyvūnams. Beveik pusė maisto JAV yra išmetama – arba maždaug 1,5 tonos maisto kiekvieną sekundę. Išmetamas maistas sudaro 12 procentų visų JAV atliekų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()