Milžiniškų Aliaskos daržovių-mutančių paslaptis  (2)

Aliaskoje daržovės užauga didesnės negu bet kur kitur pasaulyje. 62 kilogramų kopūstas, 29 kilogramų melionas, 15 kilogramų brokolis – tai tik keli pastarųjų metų pavasarinio Aliaskos derliaus pavyzdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet Aliaskos valstijoje rengiama derliaus mugė, kurioje demonstruojamos milžiniškos daržovės. Jos yra oficialiai sveriamos ir varžosi dėl didžiausios titulo savo kategorijoje. Kai kurios daržovės tokios didelės, kad net sunku atpažinti, kokia tai daržovė.

Tad kur slypi milžiniškų Aliaskos daržovių paslaptis? Atsakymas – tai lemia saulė. Vasarą Aliaskoje saulė šviečia net 20 valandų per parą, todėl pasėliai gauna daugiau saulės šviesos, o daržovės užauga didesnės. Daugiau saulės taip pat reiškia, kad tokios daržovės, kaip morkos, yra saldesnės. Vienas ūkininkas sako, kad paragavę šių morkų žmonės mano, jog jos yra pasaldintos cukrumi.

Tiesa, daržovių dydis priklauso ne tik nuo saulės, bet ir nuo ūkininkavimo. Taip pat svarbu atrinkti tinkamas sėklas. Ūkininkai daugelį metų eksperimentuoja su sėklomis, kol galiausiai laimi išsvajotąjį apdovanojimą derliaus mugėje. Štai Scottui Robbui prireikė net 20 metų, kol laimėjo šį prizą.

Apdovanojimą norintys laimėti ūkininkai savo sėklas pasodina dar sausio mėnesį ir augina jas šiltnamyje. Augant daržovei ji persodinama į vis didesnį vazoną, kol galiausiai gegužę daržovė perkeliama į lauko dirvožemį. Kai kurie ūkininkai netgi sukuria specialias laistymo ar tręšimo sistemas, kurios užtikrina, jog daržovės gaus tai, ko joms reikia, kad taptų čempionėmis.

Užauginę daržoves-milžines ūkininkai jas turi saugoti nuo briedžių bei kitų laukinių gyvūnų, kartais net patys budėdami ištisas naktis. Anot ūkininkų, labiausiai neįtikėtina yra tai, jog tokių daržovių auginimas yra kone mokslinis darbas – kai kurių ūkininkų daržinės primena mokslo laboratorijas.

Tiesa, Aliaskoje galima užauginti ne bet ką. Klimatas yra nepalankus pomidorams ir arbūzams. Tačiau yra ūkininkų, kurie užaugina pakankamai didelius pomidorus ir arbūzus vien tam, kad galėtų tuo pasigirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(74)
(4)
(70)

Komentarai (2)