Varliagyviai-mutantai iš Tiumenės: anapus Uralo rasta daugybė permatomų varlių  ()

Biologai Krasouralsko mieste (Tiumenės apskritis, Rusija) sugavo 60 nematytos rūšies varlių-mutančių. Visos jos – permatomos: pro jų perregimą odą aiškiai matyti vidaus organai, griaučiai ir plakančios širdys. Ne visų varlių oda permatoma – kai kurios turi papildomų galūnių arba nenormaliai išsivysčius pečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uralo valstybinio universiteto Gamtos mokslų instituto Zoologijos katedros vedėjas Vladimiras Veršyninas šį gluminantį atvejį pakomentavo taip: varlių-mutančių odoje sutrikę pigmentacijos procesai.

"Tų varlių akys yra absoliučiai juodos, o vidaus organai matosi pro odą. Puikiausiai matosi, kaip plaka tokios varės širdis", - įspūdžiais dalijosi mokslininkas.

Rusų mokslininkai dėl tokių mutacijų kaltina aplinkos taršą.

"Varlių kurkulai neturi apsauginės membranos, kuri gemalą apsaugotų nuo teršalų, - paaiškino V. Veršyninas. – Nematytų varlių atradome prie labai užteršto miesto Krasnouralsko – tenka pripažinti, kad nieko panašaus amfibijų pasaulyje dar niekada nesame matę."

Mokslininkai nuodugniai tyrinėja apsigimusias varles ir mėgina identifikuoti tikslias mutacijų priežastis. Labiausiai tikėtina priežastis – į aplinką kone nekontroliuojamai leidžiami chemijos pramonės teršalai.

V. Veršynino teigimu, iš saugyklų galėjo nutekėti ypač pavojingų cheminių medžiagų – dėl jų Krasnouralsko ežerų vanduo nusidažė ryškiai oranžine spalva. Labai tikėtina, kad dėl šios priežasties pasaulį išvydo varlių su permatoma oda karta.

Kita, mažiau tikėtina, tačiau galima priežastis – buožgalvius taip galėjo paveikti parazituojančios lervos.

Krasnouralskas įkurtas 1832 m., kai apylinkėse buvo rasta aukso. Šiame regione taip pat gausu vario ir geležies rūdos, platinos, akmens anglies. Šių gamtinių išteklių gavybos ir perdirbimo pramonės smarkiai teršia aplinką.

Beje, visai neseniai vienas australas feisbuke pasaulį nustebino pademonstravęs varlę su kitokio pobūdžio mutacija – subujojusia "trečia koja". Australo Brado Esposito išplatintoje nuotraukoje užfiksuotas varlės patinas su neproporcingai dideliu falu. Tiesa, yra viena smulkmena: varlės falų/penių neturi.

Ekspertai samprotauja, kad varlės galinėje dalyje tarp kojų išdygęs milžiniškas "falas" veikiausiai yra neišsivysčiusi papildoma galinė koja.

"Čia ne penis – varlių patinai penių neturi, - aiškino Australijos varliagyvių tyrimų centro mokslininkas Gerry Marantelli. – Tačiau nereikia pamiršti, kad penis embriono raidos metu išsivysto iš "kojų", tad, ko gero, šioje nuotraukoje varlei išaugo trečia koja."

(33)
(2)
(31)

Komentarai ()