Dar vienas išskirtinis projektas: 20 plūduriuojančių atominių elektrinių Pietų Kinijos jūroje (Video)  ()

Nors prisiminus Fukušimos ir Černobylio nelaimes tai gali sukelti įtarimą ar net baimę, tačiau taupydama vietą ant žemės Kinija nusprendė atomines elektrines statyti ant jūroje plūduriuojančių platformų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektrinės vandenyne nėra naujiena: škotai statosi didžiausią pasaulyje plūduriuojančią vėjo jėgainę, o Japonija ant vandens rengiasi konstruoti gigantišką saulės elektrinę. Nenorėdama atsilikti, Kinija meta savo kortą – ji kurs 20 plūduriuojančių atominių elektrinių Pietų Kinijos jūroje. Pirmasis statinys turėtų pradėti veikti dar iki 2018 m.

Pasak žurnalo „Tech Xplore“, vyriausybė pabrėžia, kad šis planas yra civilinio pobūdžio, kuriuo siekiama plėtoti branduolinės energetikos sritį gyventojų poreikiams. Tačiau žinant, jog Kinija šiame vandens telkinyje nuolat telkia karines pajėgas bei aršiai konfliktuoja su kaimynais, neatmetama galimybė, kad šiuo projektu norima užtikrinti nenutrūkstamą energijos tiekimą ir į militaristinės paskirties objektus.

„Atominės energetikos plėtra šiuo metu yra populiari ir sparčiai auganti sritis“, – teigia Kinijos laivų statybos pramonės korporacijos (CSIC) direktorius Liu Zhengguo.

Taip pat buvo paminėta, kad plaukiojanti atominė elektrinė galėtų tiekti elektros energiją tiek jūros vandens druskingumo mažinimo įrenginiams, tiek jūroje esančioms naftos žvalgymo platformoms.

Vis dėlto yra ir daug su šiuo projektu susijusių problemų. Pirmiausia, vieta, kurioje kinai planuoja statyti elektrinę – ginčijama teritorija, dėl kurios pretenzijas reiškia kaimyninės šalys. Naujasis projektas gali padidinti įtampą, nes tai parodo, jog Kinija šiame regione tikisi įsitvirtinti ilgam laikui.

Antra, pagal planus ryškėja, kad pagrindinė elektrinių užduotis bus naujų naftos gręžinių atviroje jūroje paieškos platformų aprūpinimas elektra. Tai reiškia, kad Kinija investuoja ne į atsinaujinančios energetikos propagavimą, o į tradicinės naftos naudojimą. Tai į atmosferą išsiskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas ir prieštarauja tarptautiniams susitarimams mažinti CO₂ emisiją bei stabdyti klimato kaitą.

Trečia, yra tikimybė, kad šios plaukiojančios atominės elektrinės į jūrą išleis radioaktyvias medžiagas. Atominės elektrinės iš tiesų yra pakankamai saugios (palyginti su iškastinio kuro jėgainėmis), tačiau istorijoje netrūksta pavyzdžių, kai avarijos kartais įvyksta. Net ir visiškai po avarijos izoliuotoje Fukušimos teritorijoje vis dar fiksuojamas padidėjęs radiacijos lygis. Panašios nelaimės atveju, iškiltų grėsmė jautrių vandenyno rifų ekosistemai ir kai kurioms gyvūnų rūšims. Ką jau kalbėti apie užterštas žuvis, kurias galbūt valgytų ir patys kinai.

Žinant, kad Pietų Kinijos jūroje dažnai kyla galingi taifūnai, atominės elektrinės vidury vandenyno gali staiga tapti pražūtingomis biologinių ekosistemų griovėjomis ar net nulemti žmonių sveikatos problemas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()