Plinta už vėžį pavojingesnė liga – gali pražudyti per kelias valandas  (2)

Nacionalinis sveikatos priežiūros ir socialinės rūpybos institutas (angl. National Institute for Health and Care; NICE) Jungtinės Karalystės (JK) gydytojams nurodė sepsiu sergantiems pacientams taikyti tokį pat skubų gydymą, koks yra taikomas širdies smūgį patyrusiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sepsis – tai gyvybei grėsminga būklė, kurią sukelia visuotinis kūno atsakas į infekciją, pažeisdamas savo paties audinius ir organus.

Iš infekcijos židinio (pvz., plaučiuose, kraujagyslių kateteriuose ir t. t.) mikrobai ir jų toksinai, įveikę vietinius apsaugos mechanizmus, plinta į gretimus audinius, patenka į kraujo tėkmę.

Tai sukelia išplitusį viso organizmo uždegimą (sisteminį uždegimo atsaką), dėl to atskirų organų veikla gali sutrikti. Infekcija sepsio metu dažniausiai išplinta iš plaučių, pilvo ertmės, šlapimo takų, žaizdų ir kraujagyslių kateterių.

Kitos infekcijos, sukeliančios sunkų sepsį, gali prasidėti galvos smegenų dangaluose, ant širdies vožtuvų arba bet kurioje kitoje kūno vietoje. Sutrikus kelių organų veiklai, pasireiškia daugybinis organų nepakankamumas (pacientų mirštamumas šiuo atvejų viršija 50 procentų).

Sepsis yra pripažintas viena dažniausių mirties priežasčių pasaulyje. Dėl jo miršta daugiau ligonių nei dėl AIDS, prostatos ir krūties vėžio kartu sudėjus. Vien JK nuo sepsio miršta 44 tūkst. žmonių kasmet, pasaulyje – apie 8 milijonai.

Ekspertų vertinimu, jei sepsiu sergantys pacientai būtų pradėti gydyti dar pradinėje ligos stadijoje, JK kasmet būtų galima išgelbėti nuo 5 tūkst. iki 13 tūkst. žmonių.

Viena iš pagrindinių problemų – sudėtinga sepsio diagnostika. Nėra nė vieno klinikinio, laboratorinio ar instrumentinio tyrimų rodiklio, kuris būtų specifiškas šiam sutrikimui. Tik žiūrint į pacientą kaip į visumą, o ne atskirų simptomų ir tyrimų rinkinį, galima sėkmingai ir laiku diagnozuoti šią sunkią būklę.

NICE JK medikams nurodė, jog visi pacientai, kurie įtariami užsikrėtę kokia nors infekcija, turi būti apžiūrimi skubos tvarka, keliant klausimą, ar ši pacientų būklė gali būti iššaukta sepsio? Pagrindinė mirties nuo sepsio priežastis – nepakankamai ankstyvas šios ligos diagnozavimas.

Sepsio atpažinimas sukelia didžiules problemas bendrosios praktikos gydytojams (GP), nes šios ligos simptomai sutampa su daugeliu užkrečiamų ligų simptomais. Sepsio atvejų pastaraisiais metais nuolat daugėja.

Tai lemia senstanti visuomenė, imuninių savybių silpnėjimas, dažnesnės lėtinės ligos, vaistams atsparūs mikroorganizmai, kai kuriose šalyse – netinkama mityba, vakcinų trūkumas, bloga sanitarinė būklė.

Vieni iš pirmųjų sepsio ženklų gali būti karščiavimas, padažnėjęs pulsas, pasunkėjęs kvėpavimas, sumažėjęs kraujo spaudimas, pakitusi elgsena (sumišimas, mieguistumas ar nerišli kalba). Tarp retesnių simptomų gali pasitaikyti sumažėjusi temperatūra, odos spalvos pokyčiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Anglija.today
Anglija.today
(12)
(3)
(9)

Komentarai (2)