Sveikatos mitai, kuriais be reikalo tiki didžioji dalis žmonių  (14)

Morkos pagerina regėjimą tamsoje, pieno produktai mus daro sveikesnius, plaukimas pavalgius sukelia mėšlungį, kas dieną reikia išgerti 8 stiklines vandens – šie ir kiti teiginiai pamažu tapo tokie populiarūs, kad juos ėmėme laikyti savotiškais faktais. Vis dėlto neseniai buvo atskleista, kad visi iki vieno iš žemiau pateikiamų „faktų“ yra neteisingi, praneša businessinsider.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-08-29 Sveikatos mitai, kuriais be reikalo tiki didžioji dalis žmonių  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Pienas yra naudingas mūsų sveikatai

Deja, šis teiginys neturi nieko bendra su medicina. Tai, kad pieną derėtų vartoti kas dieną, yra vienas sėkmingiausių visų laikų reklamos pavyzdžių, kuris tapo savotiška taisykle tiems, kurie nori sveikų ir stiprių kaulų. Deja, visi atlikti tyrimai šį mitą paneigė. Pasak ekspertų, atliktos studijos paneigė visas sąsajas tarp gausaus pieno produktų vartojimo ir stipresnių kaulų.

2. Ekologiškame ūkyje auginamas maistas nepurškiamas pesticidais

Ekologinius ūkius turintiems ūkininkams nėra draudžiama naudoti natūralios kilmės pesticidų. Deja, pastarieji kartais būna netgi kenksmingesni nei cheminės jų alternatyvos.  Taip pat nėra įrodymų, jog ekologiškų produktų maistinė vertė yra aukštesnė nei kitais metodais užauginto maisto. Tai parodo ir 98 727 studijos, kuriose teigiama, kad ekologiški produktai yra vertingesni gamtai, bet ne žmogaus sveikatai.

3. Paneigta 5 sekundžių taisyklė

5 sekundžių taisyklė teigia, kad jeigu nukritęs maistas ant žemės praleido ne daugiau nei 5 sekundes, jį valgyti yra saugu. Deja, tai netiesa. Bakterijos gali užteršti maistą vos per kelias milisekundes, taigi viskas priklauso nuo paviršiaus, ant kurių nukrito maistas, švarumo bei produkto lipnumo. Pavyzdžiui, prie gabalėlio sūrio prilips daug daugiau nešvarumų nei prie sauso bulvių traškučio ir pan.

4. Šokoladas skatina spuogų atsiradimą

Mėnesį trukusio tyrimo metu specialistai žmonių grupę padalijo į dvi dalis. Vienai jų kas dieną duodavo suvalgyti didelės šokolado koncentracijos batonėlius, o kitai – dirbtinį šokoladą. Praėjus numatytam laikotarpiui jie suskaičiavo kiekvieno asmens spuogus ir gautus rezultatus palygino. To pakako įsitikinti, kad šie produktai nedaro jokios tiesioginės įtakos odos bėrimui.

5. Medus yra sveikesnis už cukrų

Natūralus cukrus organizmą veikia lygiai taip pat kaip ir baltasis cukrus. Taigi svorį metantys žmonės neturėtų piktnaudžiauti produktais, kuriuose naudojamas medus, fruktozės sirupas ar kiti saldikliai.  Skirtumas tik tas, kad produktai, kuriuose gausu cukraus (pavyzdžiui, įvairūs saldumynai), jo turi daugiau, taigi juose daugiau ir kalorijų.

Pasak mokslininkų, siekiantys atsikratyti antsvorio turėtų žiūrėti būtent į kalorijas, o ne aklai pakeisti cukrų medumi.

6. Kava stabdo augimą

Daugumoje atliktų tyrimų nebuvo atrasta jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir sulėtėjusio vaikų augimo. Taip pat nurodoma, kad nors ir matoma sąsaja tarp kofeino ir prastesnio kalcio pasisavinimo, mokslininkai tikina, kad šį skirtumą išlygintų vos vienas arbatinis šaukštelis pieno.

Manoma, kad šis mitas buvo paskleistas sausų pusryčių gamintojo C.W.Posto, kuris, siekdamas padidinti savo naujojo gėrimo „Postum“ pardavimą, paskleidė gandus, jog kofeinas žaloja vaikus.

7. Ledų valgymas peršalus tik dar labiau kenkia sveikatai

Laimei, tai netiesa. Pasirodo, pieno produktai neskatina skreplių išsiskyrimo, kaip buvo manoma iki šiol. Be to, žema ledų temperatūra gali padėti nuraminti skaudančią gerklę ir suteikti reikiamų kalorijų, kurių gali pritrūkti, kai skausmas tampa per stiprus, kad būtų įmanoma nuryti kitokį maistą.

8. Cukrus nesukelia tokios pat priklausomybės kaip narkotikai

2009-aisiais vaikų nutukimą gydantis Robertas Lustigas išleido knygą, kurioje nurodė, kad cukrus veikia smegenų atlygio centrus taip, kaip tai daro narkotinės medžiagos. Jo įsitikinimu, tai parodė, kad cukrus sukelia lygiai tokią pat priklausomybę kaip ir tabakas, alkoholis, kokainas ir heroinas. 

Vis dėlto šį jo teiginį paneigė mitybos specialistas Hishamas Ziauddeenas. Pasirodo, atliekant smegenų veiklos stebėjimus neįmanoma nustatyti priklausomybės aspekto. Taigi mokslininkai nežino, kaip tiksliai atrodo smegenų priklausomybė tam tikrai medžiagai.

9. Cukrus ir šokolado gaminiai veikia kaip afrodiziakai

IX amžiaus viduryje buvo manoma, kad moterims ir vaikams cukrus sukelia seksualinę aistrą. Deja, nėra jokių įrodymų, kad cukrus ar šokoladas darytų įtaką susijaudinimui.

10. Cukrus vaikams sukelia hiperaktyvumą

Daugybė mokslinių tyrimų bandė įrodyti, kad cukrus vaikams sukelia hiperaktyvumą. Deja, visi jie buvo nesėkmingi. Specialistai tikina, kad mitas, jog cukrus sukelia aktyvumo ir dėmesio sutrikimą ar pablogino jo simptomus, yra itin populiarus tarp vaikų turinčių motinų. Vis dėlto kur kas daugiau tyrimų jį paneigė nei patvirtino.

11. Deguonies netekęs kraujas tampa mėlynas

Kraujas visuomet yra raudonos spalvos, nepaisant jame esančio deguonies kiekio. Kai šis baigiasi, kraujo spalva tik patamsėja, tačiau netampa mėlyna. Kai kurie asmenys ginčytųsi, kad mėlyną kraujo spalvą įrodo plika akimi matomos venos. Deja, kraujagyslių spalvą pakeičia keli sluoksniai audinių bei odos, todėl žiūrėdami į ranką ją matome mėlyną.

12. Žmogus turi penkis pojūčius

Rega, uoslė, skonis, klausa ir prisilietimas – penki pojūčiai, priskiriami žmogui. Vis dėlto tai tik pradžia, nes, be šių penkių juslių, žmonės taip pat jaučia pusiausvyrą, temperatūrą, laiką. Be to, skausmas bei gebėjimas vaikštant neatsitrenkti į įvairius objektus taip pat yra laikomi atskirais pojūčiais.




13. Mergystės plėvė blokuoja makšties angą

Mergystės plėvė tik iš dalies dengia makšties angą, be to, ne visos moterys ją turi. Kai kurios gimsta be jos, kitos ją praranda įvairiais būdais, pavyzdžiui, sportuodamos, naudodamos tamponus ar patyrusios tam tikrą traumą.

13. Morkų valgymas pagerina regą tamsoje

Nors morkose esantis vitaminas A iš tiesų yra svarbus akių sveikatai palaikyti, didelis suvartotų daržovių kiekis nesuteiks jums supergalių.  Manoma, kad šis mitas buvo paskleistas Antrojo pasaulinio karo metais, kai naktį atakuoti leidžiančius radarus turinti britų kariuomenė norėjo užmaskuoti jų egzistavimą.

14. Nėštumo metu moteris tampa žioplesnė

Nors kai kurie tyrimai parodo nedidelį ryšį tarp nėštumo ir suprastėjusios atminties, daugelis mokslininkų tikina, kad tai yra netiesa. Priešingai, tirdami pelių elgesį jie atrado, kad nėštumas moterį gali padaryti protingesnę ir labiau organizuotą.

Užmaršumas gali būti paaiškinamas tuo, kad nėščiosios rūpinasi dėl daugelio dalykų, taigi mažos kasdienės smulkmenos gali likti pamirštos.

15. Plaukai ir nagai nenustoja augti net ir po mirties

Nei plaukai, nei nagai po mirties nebeauga. Priešingai, bet kokie gyvybiniai procesai sustoja. Šis mitas buvo paskleistas dėl to, kad džiūstanti oda traukiasi ir taip sukuria iliuziją, kad plaukai bei nagai tapo ilgesni.

16. Naujos smegenų ląstelės žmonėms neauga

Niekas negimsta su visomis smegenų ląstelėmis, nes šis organas auga kartu su mumis. Kai kurios jų atsiranda jau suaugus, o naujų smegenų ląstelių atsiradimo procesas yra vadinamas neurogeneze.

17. Nuryta kramtomoji guma yra virškinama septynerius metus

Nors kramtomoji guma dažniausiai yra nesuvirškinama, iš jūsų organizmo ji pasišalina savaime kartu su kitais suvalgytas ir sėkmingai suvirškintais maisto produktais. Vis dėlto jeigu ji nuryjama su kitais valgyti netinkamais daiktais, tai gali sukelti problemų.

Tai įrodo vienos keturmetės, kuri nurijo į kramtomąją gumą „įvyniotas“ keturias monetas, istorija. Tai užblokavo žarnas, ir medikai darinį turėjo pašalinti chirurginiu būdu.

18. Mikrobangų krosnelė sukelia vėžį

Mikrobangų radiacija vėžio nesukelia, o tik pašildo į ją įdėtą maistą, tikino ekspertai. Pasak jų, vos kelios radiacijos rūšys sukelia šią daugybę skirtingų tipų turinčią ligą. Viena jų – saulės skleidžiama radiacija, galinti sukelti odos vėžį.

19. Negalima valgyti bent valandą prieš plaukimą

Šis mitas teigia, kad asmuo, kuris vos pavalgęs neria į vandenį, patiria didesnę mėšlungio riziką. Tai grindžiama nuomone, jog virškinimo metu pilvo ertmėje suaktyvėja kraujotaka, o tai sukelia jos deficitą galūnėse. Deja, nėra jokių įrodymų, kad šis teiginys atitiktų realybę.

Vis dėlto plaukimo metu pajutus mėšlungį derėtų reaguoti rimtai ir nepradėti panikuoti. Geriausia bent minutę paplūduriuoti ir palaukti, kol spazmas praeis.

20. Vartodami vitaminų kompleksus tampame sveikesni

Nors multivitaminai skamba kaip puiki mintis, tyrimai parodė, kad jie ne tokie veiksmingi, kaip daugelis mano. Kelis dešimtmečius trukusi studija ne tik paneigė jų naudą organizmui, bet ir buvo atrastas ryšys tarp piktnaudžiavimo jais bei tam tikrų vėžio tipų.

21. Kas dieną reikia išgerti aštuonias stiklines vandens

Nors skysčių vartojimas labai svarbus sveikatai bei įvairių organų funkcijai palaikyti, teiginys, kad visi turi gerti po 8 stiklines vandens per dieną, yra klaidingas. Vis dėlto vanduo yra kalorijų neturinti alternatyva visiems kitiems gėrimams. Taigi pasirinkdami vandenį suvartosite mažiau kalorijų, o tai padės išvengti nenorimo svorio augimo.

Laukite tęsinio...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(23)
(16)

Komentarai (14)