Tai kur kas geriau už maisto galiojimo datą: kaip greitai ir paprastai sužinoti ar produktas dar tinkamas valgyti  (2)

Netikėkite produktų galiojimo datomis – JAV Nacionalinė išteklių apsaugos taryba siūlo paprastą būdą, kaip nustatyti, ar maistas jau yra nebetinkamas valgyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaitykite toliau ir sužinosite, kokiu atveju produktą galite drąsiai valgyti, o kada verčiau jį išmesti.

Duona

Jei matote pelėsio ženklų bent ant vienos riekės duonos – nebevalgykite likusių. Kadangi duona yra akyta, pelėsiai lengvai plinta visame kepale.

Jei duona išsausėjo, tačiau yra nesupelijusi, greičiausiai ją dar galite naudoti, kaip džiūvėsėlius, nes pelėsiams augti reikia drėgmės.

Kiaušiniai

Jei kiaušinis yra nesugedęs, šviežiame ir šaltame vandenyje jis nugrims į dugną, o priešingu atveju – plūduriuos paviršiuje.

Kaip tai paaiškinti? Nors kiaušinio lukštas atrodo kietas, jis iš tikrųjų yra porėtas. Senesnio kiaušinio viduje pradeda formuotis oro maišelis. Kuo jis ilgiau stovi, tuo daugiau oro patenka į vidų.

Žinoma, net ir ilgiau šaldytuve pastovėjusį kiaušinį kartais galima valgyti, bet geriau apsidrausti nei paskui gailėtis!

Šviežūs vaisiai

Jei jūsų vaisiai tapo minkštais ar grūdėtais, tai tikriausiai yra ženklas, kad jums nederėtų jų valgyti.

Bent jau taip teigia Čikagos maisto depozitoriumo specialistai. Kiti įspėjantys ženklai yra spalvos pakitimas, blogas kvapas ar susiraukšlėjusi žievė.

Nevirta mėsa

Jei nevirta mėsa pakeitė savo spalvą, tai dar nereiškia, jog ji bloga. Tačiau, jei atsirado blogas kvapas ir ji pasidarė lipni, meskite savo patiekalą kuo greičiau į šiukšlių dėžę.

Rūkytos mėsos gaminiai

Jei kumpio griežinėliai ar saliamis yra nemalonaus kvapo, turite jį išmesti lauk. Pakitęs kvapas paprastai rodo, kad produkto viduje užsiveisė bakterijos.

Taip pat nereikėtų jų valgyti, jei pastebėjote kitus išvaizdos bei tekstūros pakitimus. Geriausia tokius produktus suvartoti per tris dienas nuo įsigijimo.

Šviežios daržovės

Kai dauguma žalių daržovių pradeda pūti, jos praranda savo spalvą – pirmiausia pagelsta. Tai dažniausiai nutinka su brokoliais ir lapiniais kopūstais, bet gali pasitaikyti ir su kitomis šviežiomis daržovėmis.

Vis dėlto, kai kurios daržovės, pavyzdžiui, salierai ar svogūnai dar gali būti atgaivinti. Nupjaukite pakitusią dalį ir pamirkykite daržoves 10-15 minučių lediniame vandenyje.

Pienas

Paprasčiausias būdas pasakyti, ar pienas yra sugedęs – patikrinti ar susidarė kokie nors tekstūros pokyčiai. Sutirštėjęs pienas yra 100 proc. sugedęs produktas.

Tačiau tai gali išduoti ir keletas kitų dalykų, pavyzdžiui, pakitusi spalva, rūgšties kvapas ar drumzlės. Visa tai susidaro, kai pieno rūgštis pradeda gaminti bakterijas.

Sūris

Sūris sugenda nuo drėgmės, todėl minkštieji pasensta greičiau, nei kietieji ar sūdyti. Kaip ir duona, bet kokie pelėsio požymiai turėtų būti neignoruojami ir produktas išmetamas, nepriklausomai nuo to, kokia data yra parašyta ant etiketės.

Vis dėlto, kietuose sūriuose pelėsis taip greitai nesidaugina ir neplinta, todėl atsikratę pažeistų gabalėlio dalių, jį dar galite bandyti suvalgyti. Tačiau nemalonaus kvapo ignoruoti taip pat nederėtų.

Žuvis

Žuvies tinkamumą valgymui galite nustatyti iš jos kvapo. Jei nuo jūsų patiekalo dvelkia itin stiprus ir net pasibjaurėtinas tvaikas, geriau paaukokite jį savo šiukšlių dėžei.

Turėkite omenyje, kad šviežią žuvį reikėtų suvartoti per 36 valandas nuo to laiko, kai ją nusipirkote.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(46)
(-31)

Komentarai (2)