Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą - proto emigracija išsispręs savaime? „Manau, man laikas grįžti į Europą“  ()

Žinia apie Donaldo Trumpo pergalę JAV prezidento rinkimuose skaudžiai į paširdžius smogė JAV mokslininkams. Nors verslininko rinkimų kampanijoje mokslas nebuvo minimas dažnai, tačiau kai kurie jo pasisakymai rodo, kad kitoje Atlanto pusėje mokslo laukia labai sunkūs laikai, rašo nature.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Trumpas bus pirmas kada nors turėtas anti-moksliškas prezidentas. O pasekmės bus labai, labai liūdnos“, – sakė Amerikos fizikų bendruomenės ryšių su visuomene vadovas Michaelas Lubellis.

D.Trumpas viešai abejoja moksliniais duomenimis, įrodančiais žmogaus veiklos įtaką klimato kaitai. Jis netgi tvirtina, kad tai yra kinų sugalvotas sąmokslas ir pasižadėjo atšaukti JAV dalyvavimą Paryžiaus klimato sutarime.

Apie biomedicinos srities tyrimus kampanijos metu D.Trumpas daug nešnekėjo, tačiau praėjusiais metais yra sakęs, kad girdėjo „siaubingų“ dalykų apie JAV Nacionalinius sveikatos institutus, o kosmoso agentūrą NASA yra pavadinęs „artimosios Žemės orbitos logistikos agentūra“ bei teigė, kad JAV kosmoso programoje skatintų komercinės kosmoso pramonės plėtrą.

D.Trumpo požiūris į imigrantus – ketinimas pastatyti sieną tarp JAV ir Meksikos bei pasižadėjimas uždrausti į JAV įvažiuoti musulmonams – taip pat baugina JAV mokslo institucijas, kuriose nemažą intelektinio darbo dalį nuveikia talentingi užsienio mokslininkai.

„Manau, kad mažų mažiausiai šis įvykis sumažins kitų šalių mokslininkų norą atvykti į mūsų šalį“, – sakė Amerikos ląstelių biologijos bendruomenės viešųjų ryšių vadovas Kevinas Wilsonas.

Esama ir mokslininkų, kurie, susipažinę su rinkimų rezultatais, jau svarsto apie galimybę kraustytis į kitas šalis.

„Man, JAV universitete dirbančiam kanadiečiui, tapo įdomi grįžimo į Kanadą galimybė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė aplinkosaugos ekonomikos ir politikos specialistas Murray'us Ruddas, dirbantis Atlantos universitete.

Jau dabar mokslo bendruomenė tikisi, kad respublikonai, užsitikrinę daugumą Kongrese, Senate ir Atstovų rūmuose, į NASA, Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) ir kitų mokslo agentūrų vadovų pozicijas sukaišios jiems palankius asmenis.

„Mokslininkams dabar bus be galo svarbu ginti moksliškas pozicijas“, – sakė Amerikos eksperimentinės biologijos bendruomenių federacijos teisinių ryšių vadovė Jennifer Zeitzer.

Kitaip tariant, mokslininkai turės minti D.Trumpo administracijos koridorių slenksčius ir valdininkams iš naujo įrodinėti, kad valstybinis mokslo finansavimas yra naudingas visiems amerikiečiams, sako J.Zeitzer.

Daugybė mokslininkų socialiniuose tinkluose išreiškė susirūpinimą dėl galbūt sumažėsiančio jų mokslinių programų finansavimo.

„Pagal doktorantūros programą atlieku krūties vėžio tyrimus. Bijau ne tik dėl savo, bet ir dėl mokslo ateities, ir kitų metų Nacionalinių sveikatos institutų finansavimo“, – rašė Ajovos universiteto doktorantė Sarah Hengel.

„Tai yra siaubinga mokslui, tyrimams, švietimui ir mūsų planetos ateičiai. Manau, man laikas grįžti į Europą“, – rašė Stenfordo universiteto podoktorantūrinių studijų programoje elektrochemijos ir tvarios energetikos besimokanti María Escudero Escribano.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(13)
(-1)

Komentarai ()