Istorinės klaidos nuolat kartojamos: tai, ką darė naciai, dabar daro ne tik islamistai, bet ir JAV kariai (Video)  (1)

Istorikai ilgus metus žinojo, kad nacių kareiviai vartojo narkotikus, tačiau klausimas, kaip tos medžiagos veikė jų protus ir kūnus, iki šiol neatsakytas, rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei Antrojo pasaulinio karo metu kariai jausdavosi pavargę ar prislėgti ir ieškodavo energijos šaltinio, vokiečių medikai jiems išrašydavo metamfetamino, vokiškai vadinto „Pervitinu“. Nacių lyderis Adolfas Hitleris sinusų problemas gydė kokaino milteliais.

Tokia informacija paaiškėjo tuomet, kai buvo patikrinti jo medicininiai įrašai. Tačiau Utrechto universiteto mokslininkas Stephenas Sneldersas, besidomintis nacių vartotais narkotikais, tvirtina, kad „nėra žinoma, kaip labai buvo paplitęs metamfetamino vartojimas Trečiojo Reicho laikais ir todėl galima abejoti, kad visas aparatas laikėsi ant šios medžiagos.

Taip yra todėl, kad metamfetamino poveikis yra ne toks“. „Nepaisant to, tikiu, kad narkotikai buvo pragmatiškai naudojami ir administruojami gydytojų – juos skirdavo ir civiliams, ir kariams. Deja, įrodymai yra gana menki“, - sako mokslininkai.

Tačiau apie metamfetaminą, kokainą, opiatus ir vokiečių karius kalbama nuolat. Šią temą pastaruoju metu vėl išjudino vokiečių autorius Normanas Ohleris savo knygoje „Blitzed“. „Normano Ohlerio knyga parodo visur prasismelkusią narkotikų kultūrą, kuri tariamai atsirado Trečiajame Reiche. Nacių pareigūnai vartojo stimuliuojantį metamfetaminą ir kokainą.

Vokietijos kariams ir lakūnams būdavo duodamas „Pervitinas“, gamintas Vokietijoje nuo 1937 metų. To tikslas – pagerinti karinės veiklos rezultatus. Tokie vaistai kaip „Pervitinas“ ir medžiagų apykaitą stimuliuojančios medžiagos būdavo išbandomos su studentais, naujokais, o vėliau ir koncentracijos stovyklose.

Vis tik tikslios informacijos, kaip tokie narkotikai-vaistai buvo testuojami, išrašomi, skirstomi ir naudojami, trūksta“, - rašo „Oxford Brookes“ universiteto profesorius Paulas Weindlingas. Nors „jie veikia tas pačias sistemas šiek tiek skirtingais būdais“, metametaminas ir kokainas paskatina smegenyse dviejų mediatorių gamybą – dopamino ir serotonino.

Dėl jų asmenys pajunta energijos bangą ir euforiją, pasakoja farmakologijos ir toksikologijos profesorė Kristen Keefe, dirbanti „Utah“ universitete.

Tuo tarpu knygoje minimi opiatai būtų naudojami kaip nuskausminamieji, teikiantys ir šiek tiek atsipalaidavimo bei euforijos. „Jei kariai yra karo lauke, niekas nenori, kad jie jaustų skausmą. Bet problema yra ta, kad opioidai gali būti mirtini, jei jų bus pavartota per daug“, - tvirtina profesorė.

Nepaisant grėsmės tokie vaistai – ypatingai įvairių rūšių amfetaminas – karių buvo dažnai vartojami. Vokiečių, anglų, amerikiečių ir japonų valdžia savo kariniam personalui negailėjo metamfetamino tam, kad padidintų jų ištvermingumą, pastabumą ir nuslopintų nuovargį Antrojo pasaulinio karo metu.

Tokią informaciją pateikia Arizonos Universiteto atliktas projektas. Ir atrodo, kad istorinės klaidos nuolat kartojamos. Pastaruoju metu JAV pareigūnai tvirtina, kad bent dalis Sirijoje kovojančių džihadistų naudoja piliules, vadinamas „Captagon” – tai amfetamino piliulė, sukelianti didžiulę energijos bangą ir euforiją.

2002 metais du JAV pilotai per klaidą paleido bombą, nuo kurios pietiniame Afganistane žuvo keturi Kanados kariai. Vieno iš pilotų advokatas tvirtino, kad oro pajėgos vertė pilotus gerta tam tikrus vaistus (amfetamino atmaina), kuri turėjo įtakos pilotų priimamiems sprendimams.

Vis tik advokato vertinimas galiausiai buvo atmestas. “Pilotai vartojo amfetamino pagrindu pagamintą preparatą „Dexedrine”, kuris turėjo pagerinti jų budrumą. Taigi, istoriškai, įvairūs tokie preparatai naudojami tam, kad padidintų pilotų ir karių energiją bei gebėjimą išlikti budriais. Tad nors labai norėtume sakyti, kad problemų su vaistais turėjo tik nacių kariai, tai nėra tiesa”, - sako Kristen Keefe.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(44)
(7)
(37)

Komentarai (1)