Pradeda irti gyvi: pasaulį šiurpinantis narkotikas sparčiai plinta Lietuvoje  (1)

Vienas pavojingiausių pasaulio narkotikų, kuris žmogų supančioja kur kas greičiau nei heroinas ar kokainas, Lietuvoje nėra naujiena. Tačiau pastarųjų metų statistika stebina. Vos per vienerius metus kone gyvu lavonu žmogų paverčiančiu stimuliantu gundosi vis daugiau asmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Metamfetamino šalis. Taip galima būtų pavadinti Lietuvą, žvelgiant į šiemet pristatytą ES Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro ataskaitą.

Lietuvoje – dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas

Kartu su Latvija, Estija, Lenkija, Čekija ir Slovakija ataskaitoje minima Lietuva priskiriama prie tų, kuriose dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas.

„ES narkotikų rinkoje galima įsigyti įvairių neteisėtų stimuliantų, ir pagal dažniausiai konfiskuojamą stimuliantą kiekvienas regionas skiriasi nuo kitų. Iš esmės tai atspindi pagrindinių stimuliantų gamybos vietų, taip pat jų patekimo į rinką taškų ir kontrabandos kelių vietą. Pavyzdžiui, daugelyje Vakarų ir Pietų Europos šalių dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra kokainas, ir tai visiškai atitinka vietoves, per kurias šis narkotikas patenka į Europą. Šiaurės ir Vidurio Europoje daugiausia konfiskuojama amfetaminų, pvz., Čekijoje, Slovakijoje, Latvijoje ir Lietuvoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas. Rumunijoje ir Turkijoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra MDMA (amfetamino darinys, Lietuvoje dažniausiai žinomas pavadinimu „ekstazis“ ar „ratai“)“, – teigiama ES narkotikų stebėsenos agentūros ataskaitoje.

Įdomu ir tai, kad, tyrėjų teigimu, iš glaudžiai susijusių sintetinių stimuliantų amfetamino ir metamfetamino (neretai vadinama bendru pavadinimu „amfetaminai“) Europoje visada labiau paplitęs buvo amfetamintas, tačiau pastaraisiais metais daugėja pranešimų apie rinkoje prieinamą metamfetaminą.

Užsiima ir gamyba

Lietuvos vardas ataskaitoje linksniuojamas ir kalbant apie šalis, kuriose metamfetaminas gaminamas. Pabrėžiama ir kad įprasta jį gaminti vartojimui vietos rinkai. „Daugiausia amfetamino pagaminama Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Vokietijoje, šiek tiek mažiau – Baltijos šalyse <…>. Didelė Europoje pagaminamo metamfetamino dalis pagaminama Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse. Šiek tiek metamfetamino pagaminama ir Nyderlanduose bei Lietuvoje, o Bulgarija pranešė, panaikinusi daugiau šio narkotikų laboratorijų“, – teikiama apžvalgoje.

Beje, išskiriama, kad Lietuvoje ir Bulgarijoje metamfetaminas gaminamas naudojant BMK (benzilmetilketoną), o Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse šiuo tikslu naudojamas efedrinas ir pseudoefedrinas. Tuo metu internete gausu informacijos, kad metamfetaminas gaminamas iš nesunkiai įsigyjamų cheminių medžiagų, tačiau įspėjama, kad jo gamybos procesas – labai pavojingas ir pavojų sukeliantis ne tik gamintojams, bet ir netoliese esantiems žmonėms.

Pripranta žaibiškai

„Metu“, „speedu“, „meth“, „ledu“ vadinamas metamfetaminas iš tiesų yra vienas populiariausių narkotikų pasaulyje. Ledo pavadinimą jis gavo dėl savo išvaizdos – šie narkotikai atrodo kaip smulkūs ir skaidrūs kristalai, tad panašūs į smulkintą ledą ar stiklą, rupią druską.

Pabrėžiama, kad metamfetaminas panašus į amfetaminą – esą kai kurie narkomanai neretai net neatskiria, ką vartoja. Iš tiesų metamfetaminas daug stipresnis, ilgiau trunkančio poveikio, žalingesnis sveikatai ir išprovokuojantis itin greitą pripratimą. Priklausomybei nuo metamfetamino išsivysti pakanka visiškai mažų jo kiekių.

Pradėti vartoti kaip vaistai

Dar prieš kelerius metus tas pats centras apžvelgė ir probleminį amfetamino ir metamfetamino vartojimą. Pasirodo, kaip ir nemaža dalis narkotikų, amfetaminai pradėti vartoti kaip vaistai.

Itin plisti jie pradėjo nuo XX a. ketvirtojo dešimtmečio, o dar po trijų dešimtmečių pastebėtas jų gamybos augimas tuometėje Čekoslovakijoje ir pomėgis vartoti juos pasilinksminimo tikslais.

Metamfetaminas stimuliuoja centrinę nervų sistemą ir yra vartojamas siekiant pakilios nuotaikos. Tikinama, kad vartojant metamfetaminą gali būti išprovokuojamas ir nevaržomas socialinis, seksualinis elgesys.

Ši būsena trunka 8-24 valandas.

Smegenyse – negrįžtami pokyčiai

Tačiau iš tiesų šį narkotiką vartojantys asmenys daro sau nepataisomą žalą. Smegenyse jis sukelia staigų ir didelį neuromediatoriaus dopamino išsiskyrimą. Narkotiką vartojant dažnai, sunaikinamos neuronų galūnėlės, kurios beveik negali regeneruoti, dėl to smegenyse sukeliami negrįžtami pokyčiai.

Be to, pakyla pavartojusio šio narkotiko žmogaus kūno temperatūra, jis gali pradėti stipriai prakaituoti ir viduriuoti. Narkotikas gali sukelti irzlumą, nerimą, drebulį. Vartojant metamfetaminą dažni širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujotakos sutrikimai, psichologinės ir psichinės problemos, psichozės, infekcinės ligos (kai jis vartojamas švirkščiant).

Dažnas reiškinys pavartojus metamfetamino – ir staigi mirtis.

Išvaizda pasikeičia drastiškai: pradeda irti gyvi

Žiniasklaidoje periodiškai skelbiamos ir nuotraukos, kaip atrodo metamfetamino pavartoję asmenys. Iš jų matyti, kad vos per kelis mėnesius asmuo gali pasikeisti kone neatpažįstamai.

Nekalbant apie vidinius pokyčius organizme, šio narkotiko žada atsispindi ir išvaizdoje. Žmogus pradeda irti gyvas.

Jo odą išberia spuogais, atsiranda opos. Kadangi narkotikas slopina apetitą, ilgainiui metamfetaminą vartojantys kone atpranta valgyti, tad kūnas ima vartoti ne tik riebalinį, bet ir raumeninį audinį – veidai tampa sulysę, akys įkrenta, skruostai įdumba. Ištirpinamas dantų emalis, susitraukia kraujagyslės.

Iššūkis medikams: vadina pavojingiausiu rinkoje esančiu narkotiku

Pasidalinkite su draugais
(24)
(3)
(21)

Komentarai (1)