Rusija sugalvojo gudrų planą kaip prisivilioti daugiau jai lojalių žmonių: žada dalinti „rusų kortas“  (6)

Rusijos Federacijos Dūmoje skinasi kelią įstatymo projektas dėl „ruso kortos“, kuri galės būti išduodama visiems buvusios Sovietų sąjungos piliečiams ir suteiks jiems galimybę be vizų vykti į Rusiją, nemokamai ten naudotis medicinos paslaugomis, dirbti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau bus reikalaujama, kad „ruso korta“ būtų išduodama tik Rusijos politikai pritariantiems asmenims. Pasak įstatymo projekto autoriaus, Rusijos Federacijos Dūmos Liberalų demokratų frakcijos nario Vladimiro Sysojevo, „ruso korta“ turėtų suvienyti ne tik už Rusijos valstybės ribų gyvenančius rusų tautybės asmenis, bet ir visus, suvokiančius Rusiją kaip savo istorinę tėvynę.

„Ruso kortos įvedimas taps svarbiu žingsniu Rusų pasaulio kūrimo, pradėto Kryme, kelyje,“- sakė parlamentaras. Kaip praneša „Russia today“, įstatymas turėtų įsigalioti nuo 2018 m. sausio 1 d., o „ruso kortos“ bus išduodamos ne tik Ukrainos, Baltarusijos, Kazachstano, Kirgizijos bei Moldovos, bet ir Baltijos šalių gyventojams. Pirmenybė bus teikiama stačiatikių tikėjimo atstovams.

Pretendentams gauti „ruso kortą“ pakaks pademonstruoti bazines rusų kalbos žinias, tačiau įstatymo projekte įrašyta papildoma sąlyga, kad šio dokumento negalės gauti asmenys, „kurių veikla, taip pat ir žurnalistinė, nukreipta prieš Rusijos valstybę bei kelia grėsmę jos nacionaliniam saugumui“. „Ruso kortą“ beveik prieš dešimtmetį sugalvojo nevyriausybinis fondas „Rusai“, vadovaujamas atsargos generolo Leonido Šeršnevo.

Ji buvo sumanyta pagal „Lenko kortos“ pavyzdį, tačiau netapo populiaria, nes tuomet taip ir nebuvo priimti įstatymai, suteikiantys „ruso kortos“ turėtojams kokių nors lengvatų. 2009 m. profesorius Vytautas Landsbergis nuogąstavo, kad iš „ruso kortos“ gali kilti įvairių provokacijų ir stebėjosi, „kaip yra įmanoma prisiimti įsipareigojimų kitai valstybei, kuomet asmuo yra Lietuvos pilietis“.

Tais pat metais rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta apklausa nustatė, kad ketvirtadalis Lietuvos gyventojų mano, jog „lenko korta“ ar „ruso korta“ reiškia įsipareigojimus kitai valstybei ir prieštarauja piliečių įsipareigojimams, duotiems Lietuvos Respublikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Romas Sadauskas-Kvietkevičius
(19)
(4)
(15)

Komentarai (6)