Baltarusijos santykiai su Rusija kaista: 3 galimi konflikto scenarijai - visi vienas už kitą blogesni  ()

Baltarusijos ir Rusijos santykiai iki šiol buvo vertinami per Minsko priklausomybės nuo Maskvos prizmę. Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka nuolankiai paklusdavo Rusijos nurodymams ir noriai skolindavosi pinigus, įkeisdamas šalies turtą. Pastaruoju metu ši situacija vis kardinaliau keičiasi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai privertė Rusijos federalinio saugumo tarnybą (FST) paskelbti, kad bus stiprinamas pasienio apsaugos režimas. A.Lukašenka pradėjo jausti vis didesnį spaudimą ir dėl milžiniškų skolų Kremliaus valdomam Rusijos naftos ir dujų sektoriui. Rusija vis agresyviau ima reikalauti pusės milijardo JAV dolerių.

Tuo pat metu baltarusiai spaudžiami įsileisti Rusijos karines oro pajėgas į savo bazes. Atsitiktinumas ar ne, bet po „Kommersant“ straipsnio Baltarusijos karinės pajėgos pradėjo netikėtas pratybas. Į jas šaukiami ne tik rezervo kariai, bet ir policijos pareigūnai.

Tankai nukreipti į rytus

Iki šiol tokios pratybos buvo rengiamos simuliuojant galimo atsako NATO aljanso pajėgoms scenarijų, tačiau dabar viskas buvo kitaip. Tankai pajudėjo į rytus nuo Minsko, o kariai įtvirtinimus pratyboms rentėsi greitkelio Minskas-Maskva pakraščiuose. Iš viso pratyboms pašaukti 3000 rezervo karių, kurie registravosi Minsko, Mogilevo, Vitebsko regionuose.

Tai daugiausiai vyresnio amžiaus rezervistai, o jų šaukimas leidžia spėti, kad bus paskelbta ir visuotinė mobilizacija. Suomių karo ekspertas Petri Mäkela apibrėžė tris galimus scenarijus, paaiškinančius tokius netradicinius baltarusių veiksmus Maskvos atžvilgiu.

Pirmasis variantas: Baltarusija nutrauks ryšius su Rusija ir stengsis artėti ES link. Tai reikštų griežtą ekonominį ir politinį atsaką iš Maskvos. Galimai prasidėtų ir karinė intervencija.

Antrasis variantas: Krizė yra dirbtinai kuriama baltarusių pasitikėjimui A.Lukašenka ir jų sutelkimui. Baltarusijos lyderis pasinaudos krize ir paprašys naujos ekonominės pagalbos iš Rusijos.

Trečiasis variantas: Politinė krizė yra tik slaptas bandymas mobilizuoti Baltarusijos karines pajėgas. Baltarusija yra Kremliaus pusiaukelė iki Kijevo ar Baltijos valstybių. Ne vienas Rusijos ekspertas spėjo, kad būtent Minskas ir vis mažiau paklusnus A.Lukašenka gali tapti kitu taikiniu pažeidžiamo priešo ieškančiam Kremliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(35)
(7)
(28)

Komentarai ()