7 mažai girdėti faktai apie JAV prezidento saugumą ir Slaptąją tarnybą  ()

JAV Slaptoji tarnyba yra federalinė agentūra, kuri saugo esamus bei buvusius šalies vadovus ir jų šeimas, taip pat tiria finansinius nusikaltimus. Žemiau pateikiame septynis įdomius faktus apie šią tarnybą bei kaip užtikrinamas JAV prezidento saugumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezidento buvimo vieta kabinete

Kad išlaikytų JAV prezidento privatumą, Slaptosios tarnybos agentai negali būti Ovaliniame kabinete. Taigi jeigu jie nemato prezidento, kaip jie žino, kad jis yra kabinete ir jam niekas negresia? Po kilimu kabinete įtaisyti žmogaus svoriui jautrūs slėgio jutikliai, kurie leidžia agentams žinoti, kur kiekvieną akimirką yra prezidentas.

Baltieji rūmai yra didesni nei jums atrodo

Reikia slaptos vietos Baltuosiuose rūmuose privačiam pokalbiui? Į rūsį svečio juk nesivesi, todėl šiam reikalui yra įrengtas požeminis aukštas. Tiksliau, po Baltaisiais rūmais yra tiek pat aukštų, kiek pačiuose Baltuosiuose rūmuose.

Prezidentą saugo ne tik Slaptoji tarnyba

Kuomet įvykiai klostosi itin blogai, kviečiama ne tik Slaptoji tarnyba. Kas dar kviečiami krizės metu? Didžiojo patrioto legionas. Pavyzdžiui, visai neseniai Didysis patriotas skraidino vyriausius CŽV pareigūnus į mažame miestelyje vykusius slaptus susitikimus. Dažniausiai Didįjį patriotą sudaro buvę vyriausybės ar kariuomenės nariai.

Jie turi geriausias slėptuves

Kai prezidentas sako metinę kalbą, jo klausosi Kongreso nariai, Aukščiausiojo teismo teisėjai bei prezidento kabineto nariai. Vienas iš Kabineto narių yra paslepiamas Orų kalno slėptuvėje tam atvejui, jeigu teroristai išžudytų visus svarbiausius šalies valdžios narius. Kai prieš dešimtmetį buvo atskleista Orų kalno slaptavietė, ji buvo išbraukta iš prezidento slėptuvių sąrašo.

Tačiau po rugsėjo 11-osios išpuolių ji slapta buvo atstatyta kaip visos vyriausybės slėptuvė, jeigu šalį užpultų teroristai. Instrukcijos, kaip patekti į slaptavietę, yra nurodytos kitoje svarbiausių Baltųjų rūmų narių tapatybės kortelių pusėje.

Slaptosios tarnybos štabas yra neeilinis

H gatvėje Vašingone yra Slaptosios tarnybos buveinė. Tamsių plytų, devynių aukštų pastatas nėra pažymėtas, kadangi nenorima, jog kas nors žinotų, kas ten yra. Šalia pastato nėra net viešų šiukšliadėžių, kad teroristai negalėtų įdėti bombos.

Būtent šiame pastate per rugsėjo 11-osios įvykius buvo paslėpta pirmoji šalies ponia. Šiame pastate „knibžda“ tūkstančiai profesionaliai apmokytų agentų, kurie gali pasinaudoti didžiuliu ginklų arsenalu.

Žodis „slaptoji“ pavadinime yra neveltui

Kuomet Slaptoji tarnyba nori atlikti tyrimą Baltuosiuose rūmuose, jie dažniausiai paskelbia kokio nors seno kambario „renovaciją“. Tokiu būdu jie gali išvesti prezidento šeimą iš pastato niekam to nežinant. Kiekvieno prezidento kadencijos metu buvo renovuojami kambariai.

Štai Barackas Obama renovavo Sutarčių kambarį, George‘as Bushas atnaujino Pasitarimų kambarį, o Billas Clintonas – Muzikos kambarį. Pasak vieno agento, paprasti žmonės net nepatikėtų, kas buvo atliekama „renovacijų“ metu.

Prezidentas saugojasi ir pats

Prezidentas Ronaldas Raeganas su savimi nešiojosi 38 kalibro ginklą. Pasak Slaptosios tarnybos, ginklą jis slėpdavo savo lagamine. Apie tai nežinojo net viceprezidentas Bushas. Taigi prezidentą saugo ne tik Slaptoji tarnyba – apsiginklavęs gali būti ir jis pats.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(37)
(4)
(33)

Komentarai ()