Falcon 9 revoliucija: SpaceX jau paskaičiavo, kiek sutaupė lėšų, o ateities planai apie naudojimo ciklus - iš vis fantastiški  (4)

Pirmosios Falcon 9 pakopos parengimas pakartotiniam skrydžiui SpaceX kainavo daugiau nei dvigubai pigiau, nei naujos pakopos gamyba. Apie tai pranešė SpaceX prezidentė Gwynne Shotwell, pasisakydama 33-ajame Kosminiame simpoziume, praneša SpaceNews.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SpaceX pirmąją raketos nešėjos Falcon 9 pakopą projektavo daugkartiniam naudojimui, tačiau kompanija iki šiol skelbė tik numanomą daugkartinio pakopos naudojimo ekonomiją. Iš pradžių SpaceX įkūrėjas Elonas Muskas sakė, kad pirmosios Falcon 9 pakopos gali būti panaudotos iki dvidešimties kartų ir pažymėjo, kad daugkartinis Falcon 9 naudojimas palydovų pakėlimą į orbitą gali atpiginti 30%, lyginant su kitų šiuolaikinių raketų nešėjų naudojimu. 2016 metais paaiškėjo, kad SpaceX klientams siūlo dešimties procentų nuolaidą, naudojant jau skridusias pirmąsias pakopas.

Nepaisant sėkmingo pakartotinio paleidimo, SpaceX tik visai neseniai pranešė, kiek naudingesnis pakartotinis pakopos naudojimas, lyginant su naujos gamyba. Pasisakydama 33-ajame Kosminiame simpoziume, SpaceX prezidentė Gwynne Shotwell tikslių skaičių neminėjo, tačiau pateikė apytikslę informaciją apie realią ekonomiją, įskaitant pirmos pakopos rengimo pakartotiniam skrydžiui atliktus remonto ir atnaujinimo darbus. Pasak SpaceX prezidentės, išlaidos šiems darbams buvo „gerokai mažesnės, nei pusė naujos pirmosios pakopos kainos“.

Gwynne Shotwell pabrėžė, kad ateityje darbų bus atliekama mažiau, o ilgainiui SpaceX tikisi pereiti prie 24 valandų trukmės pakopos parengimo pakartotiniam pakilimui ciklo. „Kalbant apie pakartotinį panaudojimą, mes iš tiesų manome, kad rimtai vertinti šią technologiją galima tik tada, jei pirmoji pakopa pakartotiniam skrydžiui gali būti parengta taip pat greitai, kaip grąžinti lėktuvą iš reiso“.

Ateityje SpaceX dar planuoja sumažinti pakilimo kainas klientams, tačiau menkiau, nei sumažės pati pakartotinio pakilimo kaina, nes kompanija planuoja atgauti dalį lėšų, išleistų daugkartinės Falcon 9 kūrimui.

2017 metų kovo pabaigoje SpaceX pirmą kartą paleido jau anksčiau naudotą pirmąją raketos nešėjos Falcon 9 pakopą, o paskui vėl ją nutupdė. Vėliau paaiškėjo, kad kompanijai pavyko nutupdyti apsauginį gaubtą. Be to, 2017 metų vasarą planuojami pirmieji sunkiosios klasės raketos nešėjos Falcon Heavy bandymai, kai SpaceX, tikėtina, pabandys nutupdyti antrąją pakopą, tačiau kol kas nėra žinoma, kokia bus antros pakopos pakartotinio naudojimo nauda.

N. Voroncov
nplus1.ru

(32)
(0)
(32)

Komentarai (4)