Neįtikėtinas procesas, kaip bus gaminami ir jūsų drabužiai - voratinkliai be vorų alaus rauge (Video)  (1)

1709 metais karaliui Liudvikui XIV buvo pristatytos iš vorų šilko numegztos kojinės. Pasirodo, jog sunkiausia yra ne pagaminti drabužį iš voro šilko, o surinkti tokį didelį kiekį šilko - todėl drabužiai, pagaminti iš vorų šilko, taip ir nepaplito. Tačiau jau netrukus bus galima įsigyti iš vorų šilko pagamintų drabužių, kurių ribotą leidimą ketina pristatyti kompanija „Bolt Threads“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patys vorai, žinoma, šilką gamina jau labai seniai. Seniausiems vorų šilko pavyzdžiams yra apie 850 milijonų metų. Tuo tarpu žmonės tai ėmė daryti žymiai vėliau. Senovės graikai vorų šilką naudojo žaizdoms tvarstyti, o Naujosios Gvinėjos žvejai savo tinklus jau nuo senų laikų gamina iš vorų šilko.

Vis dėlto, masinėje gamyboje paplito vikšrų šilkas. Vorų šilkas yra stipresnis už plieną, o dėvėjimuisi atsparesnis nei kevlaras. Jeigu voro gija būtų bent 1 milimetro storio, ji galėtų sugauti sraigtasparnį lygiai taip pat, kaip dabar pagauna musę.

Vorų šilkas taip pat yra nepaprastai elastingas ir lengvas – kai kurios gijos gali būti ištemptos iki 5 kartus didesnio ilgio nei pradinis, o jeig voro šilko gija pavyktų apjuosti Žemės rutulį, tiek šilko svertų vos pusę kilogramo. Sunkiausia užduotis, norint vorų šilką panaudoti masinėje gamyboje, yra pačių vorų prijaukinimas ir auginimas. Mat dažniausiai kartu auginami vorai suėda vienas kitą.

„Bolt Threads“  kompanijos pristatymas

Todėl „Bolt Threads“ sugalvojo išgauti voro šilką be paties voro. Kompanija nusprendė panaudoti alaus raugą, rauginamą nerūdijančio plieno talpose su vandeniu ir cukrumi. Genų seka, kuri yra užkodavusi šilko gamybą, susideda vos iš dviejų molekulių (DNR sudaro 4 molekulės), todėl atkartoti šilko molekulių seką nėra taip sudėtinga. Tiesa, rauginimo metu išgauti skirtingų rūšių šilko baltymų tikslią seką nėra paprasta procedūra.

Nuo 2009 metų „Bolt Threads“ išbandė net 4000 įvairių variacijų, kol buvo rasta tinkama. Kita problema – kaip atskirti šilką nuo raugo. Atskyrus šilko baltymą nuo saldaus raugo, jis yra išgryninamas į pudrą. Tuomet ši pudra sumaišoma su tirpikliu, kol sutirštėja- ir tada jau telieka išgauti pačią medžiagą.

„Bolt Threads“ - pirmoji kompanija, kuriai pavyko voro šilką pritaikyti komercinei gamybai, nors ir nedideliais kiekiais. Ateityje šis biošilkas gali atsidurti masinėje gamyboje ir iš jo gali būti gaminami kasdieniai drabužiai.

Parengta pagal newyorker.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)