Trumpas padarė tai, ko bijojo blaiviai mąstantis pasaulis: mokslo įrodymai jam nusispjauti, o ateities kartų likimas - dar labiau?  (4)

JAV prezidentas D. Trumpas paskelbė, kad JAV pasitrauks iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato kaitos. Apie tai praneša The Guardian.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-02 Trumpas padarė tai, ko bijojo blaiviai mąstantis pasaulis: mokslo įrodymai jam nusispjauti, o ateities kartų likimas - dar labiau?  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vykdau savo šventą pareigą apginti Ameriką, tad JAV pasitrauks iš Paryžiaus susitarimo dėl klimato“, – pasakė prezidentas.

Trumpas pažymėjo, kad susitarimo sąlygos naudingos kitoms šalims, tačiau ne JAV. Prezidentas pažadėjo, kad Vašingtonas pateiks susitarimo pasirašymo iniciatyvą, tačiau „naudingomis“ JAV sąlygomis, arba inicijuos naujo dokumento kūrimą.

Reuters šaltinių Kongrese žiniomis, pasitraukimo iš susitarimo procedūra, vadovaujantis JTO reikalavimais, truks maždaug keturis metus.

Baltųjų Rūmų pranešime teigiama, kad Vašingtonas Paryžiaus susitarimą dėl klimato laiko „prastu sandėriu amerikiečiams“. Pažymima, kad dokumento sąlygas buvusio prezidento B. Obamos administracija „blogai aptarė“, o pats susitarimas pasirašytas „iš nevilties“.

B. Obamos nuomone, kurią savo Twitter paskyroje paskelbė NBC žurnalistas Braddas Jaffy, pasitraukdama iš susitarimo, JAV „prisijungia prie negausios neigiančių ateitį šalių grupės“. Obama taip pat išreiškė viltį, kad JAV miestai, valstijos ir įmonės „užpildys tuštumą, prisiimdamos klimato apsaugos iniciatyvą, ir padės išsaugoti planetą ateities kartoms“.

Anksčiau Trumpas žadėjo „baigti karą su anglimis“, o globalų atšilimą vadino „kinų išrasta mistifikacija“. Jis taip pat atšaukė Obamos įsakus dėl kovos su klimato kaita, o taip pat ekologiškai švarios energetikos vystymo strategiją, kuri riboja anglimi kūrenamų elektrinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas.

Paryžiaus susitarimą dėl klimato 194 šalys pasirašė 2015 metais. Jos susitarė palengva atsisakyti iškastinio kuro ir apriboti anglies dvideginio emisijas. Dokumento nepalaikė Sirija ir Nikaragva.



(25)
(9)
(16)

Komentarai (4)