Kanados profesorius paaiškino, kaip keliauti laiku, tačiau yra vienas „bet"  (2)

Fantastiniuose filmuose bei pasakojimuose dažnai susiduriama su kelionėmis laiku. Vis dėlto realybėje tai yra įgyvendinama daug paprasčiau, nei manote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas fizikas atskleidė naują modelį, kuris matematiškai keliavimą laiku paverčia įmanomu. Tačiau mokslininkai dar nerado medžiagų, iš kurių sukonstruota laiko mašina veiktų. 

Britų Kolumbijos universiteto matematikos ir fizikos profesorius Benas Tippettas sako, kad žmonės dažniausiai keliavimą laiku įsivaizduoja kaip neįmanomą fantastiką. Žmonės mano, kad keliavimas laiku neįmanomas, nes paprasčiausiai niekas nekeliauja laiku. Tačiau, anot B.Tippetto, matematiškai tai yra įmanoma. 

Savo moksliniame straipsnyje B.Tippettas aiškina, kad erdvė neturėtų būti dalinama į tris dimensijas, atskiriant laiką. Vietoje to, keturios dimensijos turėtų būti įsivaizduojamos kaip egzistuojančios vienu metu, kartu sujungtos į vieną visumą. 

Mokslininkas teigia, kad remiantis Alberto Einsteino teorija, erdvinio laiko lenktumas lemia lenktas planetų orbitas. Jeigu erdvinis laikas nebūtų lenktas, žvaigždės judėtų tiesia linija. Taigi greta didžiulės žvaigždės erdvinio laiko geometrija tampa lenkta, dėl to aplink esančių planetų skriejimo kryptis tampa lenkta ir planetos ima skrieti lenkta orbita aplink žvaigždę. 

B.Tippettas sako, kad erdvinio laiko trajektorija taip pat yra lenkta. Yra įrodymų, kurie parodo, kad kuo arčiau esame juodosios skylės, tuo lėčiau juda laikas. B.Tippetto laiko mašinos modelis rodo lenktą erdvinį laiką, dėl to laiko mašinoje laiką reikėtų išlenkti į apskritimą, o ne paversti jį tiesia linija. Būtent šis apskritimas ir nugabentų mus į praeitį arba ateitį. 

Tai būtų erdvinio laiko geometrijos „burbulas“, kuris savo turinį gali nešti erdve ir laiku pirmyn arba atgal rato formos kelyje. Kadangi laikas yra greitesnis už šviesą, jis gali judėti laiku atgal. 

Nors matematiškai keliavimas laiku atrodo įmanomas, mokslininkas sako, kad artimiausioje ateityje niekas nesugebės sukurti veikiančios laiko mašinos. Anot jo, laiko mašinai sukurti reikia itin egzotiškų medžiagų, kurios leistų išlenkti erdvinį laiką neįmanomais būdais, o tokios medžiagos kol kas nėra atrastos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(49)
(15)
(34)

Komentarai (2)