10 produktų, kuriuose yra gyvulinės kilmės medžiagų, nors taip ir neatrodo - ką šiame sąraše veikia bananai?!  (14)

Mėsa, pienas, medus, kiaušiniai – šie produktai veganams yra tabu. Jie stengiasi, kad ir jų aplinkoje nebūtų gyvulinių produktų. Deja, gyvulinės kilmės medžiagų būna net ten, kur niekaip neįtartume.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Nagų lakas

Nagų lako sudėtyje esantis guaninas yra gyvulinės kilmės. Šis blizgantis pigmentas gaunamas iš žuvų žvynų.

2. Techniniai prietaisai

Gyvulinį cholesterolį, gaunamą iš gyvūnų ląstelių membranų, gamintojai dažnai naudoja televizorių LCD ekranų, kompiuterių, išmaniųjų telefonų, skaitmeninių kamerų ir fotoaparatų gamyboje.

3. Cigarečių filtrai

Cigarečių filtrų gamintojai dažnai naudoja hemoglobiną. Ši baltyminė medžiaga gaunama iš kiaulių kraujo ir padeda išfiltruoti kenksmingas tabako medžiagas.

4. Kepiniai

Kepiniuose dažnai naudojama gyvulinės kilmės medžiaga L-cisteinas. Ji išgaunama iš kiaulių šerių arba paukščių plunksnų. Ši aminorūgštis padaro tešlą puresnę ir lengviau minkomą.

5. Vynas ir alus

Vyno gamyboje dažnai naudojama želatina. Jis išvalo ir paskaidrina vynuogių sultis. Pagrindinė želatinos medžiaga – hidrolizuotas kolagenas – gaminama iš įvairių gyvūnų jungiamųjų audinių. Ši medžiaga plačiai naudojama alui paskaidrinti.

6. Vaisių sultys

Gaminant vaisių sultis, lygiai taip pat kaip alų bei vyną, naudojama želatina, suteikianti gėrimui skaidrumo, be to, ji yra vitaminų jungiamoji medžiaga.

7. Bananai

Net ir bananai gali nebūti 100 procentų augaliniai! Dažniausiai jie apdorojami chitozanu – insekticidu, kuris dažniausiai išgaunamas iš krevečių kiautų.

8. Valymo priemonės

Daugumoje valymo priemonių, įskaitant skalbimo miltelius, skalbinių minkštiklius ir kosmetikos priemones, yra tensidų, kurie išvalo purvą. Tensidai gali būti gaminami iš gyvulinių riebalų.

9. Dantų pasta

Daugumoje dantų pastų būna ne tik bičių vaško ir žiedadulkių, bet ir gyvulinių riebalų bei gyvulių kaulų miltų, kurie tarnauja kaip šveičiamoji medžiaga.

10. Akių kremai ir šampūnai

Cholesterolio dažnai būna akių kremuose ir šampūnuose. Jis išgaunamas iš gyvulinių riebalų, tačiau kartais gali būti pakeičiamas augaliniais sterolais, pavyzdžiui, iš sojos pupelių.

Norintiems vartoti tik veganiškus produktus reikėtų gerokai pavargti studijuojant jų sudėtį arba viską gamintis patiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(20)
(2)
(18)

Komentarai (14)