Vaikams negalima leisti priimti skubotų sprendimų - lytį pakeisti norėjęs berniukas persigalvojo ir dabar turi rimtų bėdų (Video)  ()

Australijoje gyvenantis translyčiu save laikęs berniukas, kuriam diagnozuotas lyties tapatumo sutrikimas, mergaite virsti pradėjo sulaukęs 12-kos, tačiau dvejus metus pavartojęs savo mamos hormonus estrogenus, Patrickas Mitchellas (14 m.) persigalvojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mano kūnas po truputį panašėjo į mergaitės ir, nors to tuo metu labai norėjau, tai nepadėjo, – sakė Patrickas. – Mintyse gali įsivaizduoti, ką reiškia būti berniuku ir mergaite, tačiau kai tai tenka patirti iš tikrųjų, realybė skiriasi nuo to, ką įsivaizdavai.“

Gydymo metu, t.y., kuomet vartojo hormonus, Patrickui užaugo plaukai ir pradėjo formuotis krūtys. Jis pažiūrėjo mamai į akis ir tarė: „Nesu tikras, ar aš mergaitė. Tikriausiai suvokiau, jog laimingas galiu būti ir visiškai nepakeitęs savęs, savo išvaizdos.“

Patrickas ilgą laiką tikėjo esantis moteriškos lyties atstovas, įkalintas berniuko kūne. Taip jis jautėsi nuo pat ankstyvos vaikystės, o atėjus paauglystei susirgo sunkia depresijos forma.

„Išėjęs iš dušo praeidamas pro veidrodį net nepažiūrėdavau į jį, nes veidrodyje matomas vaizdas mane liūdindavo. Kartais netgi pagalvodavau, ar tikrai verta gyventi“, – sakė jis.

Patricko motina Alison nusprendė leisti kuriam laikui pristabdyti sūnaus brendimą ir jam duoti savo pačios vartojamų hormonų.

Patricko atvejis video siužete

Pagal Australijoje galiojančius įstatymus paaugliai, nusprendę gydytis hormonais, turi būti sulaukę 16-kos, ir tam turi pritarti teismas.

„Kadangi Patricko ūgis vis didėjo, platėjo jo pečiai, nusprendėme, jam esant 13-kos, leisti vartoti estrogeną, kadangi jis šiek tiek pristabdo kaulų augimą ir sukuria mergaitišką figūrą, be to, sušvelnina veido bruožus“, – sakė Alison.

Vyriausiasis pediatras prof. Johnas Whitehallas rimtai sunerimęs dėl translyčiams paaugliams skiriamo gydymo estrogenu.

„Nėra jokių įrodymų, kad tai veikia. Dažnai manoma, jog, pradėjus vartoti moterims skirtus hormonus, išsispręs visos translyčio asmens emocinės problemos. Tai vadinama optimizmu. Toks gydymo metodas nėra paremtas moksliniais faktais. Hormonų vartojimas prilygsta eksperimentavimui“, – teigė profesorius.

Šiuo metu Patrickas užtikrintai save vadina vyru. Jo motina teigė, kad gydytojai atliko per mažai tyrimų bei skubotai nustatė jam lyties tapatumo sutrikimą. Primename, kad ji pati pradėjo vaikui duoti moteriškų hormonų. Kai kurie estrogeno vartojimo požymiai yra ilgalaikiai, tad Patrickui reikės atlikti operaciją, kurios metu bus pašalintos gydymo metu atsiradusios krūtys.

„Tai bus paskutinis žingsnis, vėl mane padarysiantis normaliu. Laukiu, kada galėsiu užsivilkti aptemptus marškinėlius, eiti į baseiną ir sportuoti“, – sakė jis. Operacija paaugliui bus atlikta Pietų Korėjoje. Jis ten vyks kartu su savo mama. Pietų Korėja yra viena iš nedaugelio šalių, kuriose šią procedūrą leidžiama atlikti 14-mečiam paaugliui.

„Dėl nieko nesigailiu, nei vieno sprendimo nepriėmėme prieš tai visko gerai neapgalvodami, – pasakojo mama. – Gaila, kad jis kurį laiką jautėsi pasimetęs, nerado savęs, turėjo tiek daug iškęsti, tačiau džiaugiuosi tuo, kuo jis yra šiandien.“

Parengė Edita Maračinskaitė

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai ()