Vartotojai nė neįsivaizduoja, kas vyksta užkulisiuose: kaip gamintojai stengiasi nuslėpti alkoholio ir vėžio ryšį  (3)

Akcentų perkėlimas, nutylėjimas ir kiti būdai nukreipti grėsmę nuo pramonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pramonės bandymai manipuliuoti visuomenės nuomone – įprasta praktika. Tabako kompanijos samdė mokslininkus, siekdamos paneigti rūkymo kenksmingumo duomenis. Anglies kasėjai finansavo ekspertus, neigiančius klimato kaitos pavojų. Cukraus pramonė, kai jos produktas buvo susietas su širdies kraujagyslių susirgimais, užsakė tyrimą, kuris kaltę suvertė riebalams.

Taip siekiama nuraminti vartotojus, pasėjant abejones pardavimams grasinančiais mokslo duomenimis. Vieno iš prestižinių šalies aukštųjų mokyklų – Londono higienos ir tropinės medicinos mokyklos – mokslininkai atliko tyrimą ir nustatė, kad alkoholio pramonei artimos organizacijos skleidė neišsamius arba nekorektiškus duomenis apie vėžio išsivystymo ir alkoholinių gėrimų vartojimo ryšį. Labiausiai tai pasakytina apie viešųjų ryšių struktūras ir asociacijas, propaguojančias „protingą alkoholio vartojimą“ JAV, Kanadoje, Australijoje ir kitose šalyse. Formaliai jos veikia kaip „socialiai atsakingo verslo“ palydovai, tačiau iš tiesų, kaip parodė tyrimas, manipuliuoja viešąja nuomone verslo interesais.

Minusų daugiau nei pliusų

Alkoholio vartojimo ir onkologinių susirgimų ryšį pripažįsta mokslo bendruomenė. Etilo spiritas įtrauktas į Tarptautinės vėžio tyrimo agentūros sudarytą kancerogenų sąrašą. Agentūros duomenimis, alkoholio vartojimas susijęs bent su septynių vėžio tipų išsivystymu. Vien jau atskiriems tipams skirta dešimtys tyrimų. 2006 metų duomenimis, su alkoholiu siejama apie 3,5% onkologinių susirgimų sukeltų mirčių.

Viena iš to priežasčių – etanolis kepenyse verčiamas į kur kas toksiškesnį junginį – acetaldehidą (jis irgi yra kancerogenų sąraše). Vėliau acetaldehidas perdirbamas, tačiau jeigu alkoholio daug, organizmas jo viso perdirbti iki nepavojingų junginių nespėja ir tada acetaldehidas kaupiasi kūne.

Kai kurie tyrimai rodo, kad nuo tam tikrų vėžio rūšių išsivystymo alkoholis kaip tik apsaugo. Tačiau Britanijos Pprekių kancerogeniškumo tikrinimo komitetas, įvertinęs tokius darbus, pažymėjo naudotų metodologijų nevienareikšmiškumą, pridurdamas, kad galimi teigiami alkoholio efektai bet kuriuo atveju menkesni, nei su juo susijusios grėsmės.

Tačiau apie susirgimo riziką žino toli gražu ne visi. Tarkime, 2016 metais D. Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad apie nesaikingo alkoholio vartojimo ir vėžio išsivystymo ryšį žino tik kas dešimtas šalies gyventojas.

Nutylėjimo strategija

Mokslininkų iš Londono dėmesio sulaukė daugia nei 20 struktūrų. O būtent, Tarptautinis protingo alkoholio vartojimo aljansas (IARD), projektas „Alaus išmintis“ (Beer Wisdom), Europos aludarių asociacija (Brewers of Europe) ir Amerikos atsakingo požiūrio į alkoholį fondas. Savo publikacijose šios organizacijos, be visa kita, vertino ir alkoholinių gėrimų keliamas rizikas. Tačiau onkologinių susirgimų išsivystymo rizika būdavo pripažįstama toli gražu ne visada. Kai kurios organizacijos tiesiog šią grėsmę neigė, teigdamos, kad „nėra svarių argumentų, siejančių mažą ar saikingą alkoholio vartojimą su didesne vėžio rizika“ (IARD), arba kad „saikingo alkoholinių gėrimų vartojimo ir krūties vėžio išsivystymo ryšys nenustatytas“ (Kanados organizacija Éduc'alcool). Tuo tarpu Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra dar praėjusio dešimtmečio viduryje pripažino, kad šio susirgimo rizika susijusi su alkoholiu. Kitos organizacijos pabrėždavo, kad rizika egzistuoja tik „vartojant daug ar nuolatos“ (Australijos Drinkwise). Kaip pažymi tyrimo autoriai, susirgimo kai kurių vėžio rūšių rizika padidėja netgi nuo nedidelių alkoholio dozių (nors šiuo atveju rizika nedidelė). Tai pripažino ir Britanijos Prekių kancerogeniškumo tikrinimo komitetas.

Daugelis tiesiog neįrašydavo onkologinių susirgimų į reguliaraus alkoholio vartojimo sukeliamų ligų sąrašą. Minėtoji Éduc'alcool įvardino širdies kraujagyslių susirgimus ir diabetą, tačiau vėžys neminimas.

Dar viena tendencija – akcentų perkėlimas. Taip siekiama pabrėžti, kad alkoholis – tik vienas iš daugybės rizikos veiksnių, susijusių su onkologinių susirgimų išsivystymu (kai kurios organizacijos stengėsi permesti akcentą ant rūkymo). „Netgi nesaikingas vartojimas nebūtinai sukelia vėžį, – svarstoma Australijos Drinkwise. – Tam įtakos turi ir genetika, ir amžius, ir aplinka“. Tyrimo autoriai mano, kad tokie teiginiai painioja žmones, nukreipdami juos nuo tezės, kad alkoholis kelia grėsmę pats savaime, nepriklausomai nuo kitų faktorių.

Kaip tabakas

Londono medikų darbas kaip mat susilaukė atsako. IARD aljansas pareiškė, kad „atsako už publikuojamą informaciją“. Stipriųjų alkoholinių gėrimų taryba (Distilled Spirits Council) apkaltino tyrimo autorius „antialkoholiniais prietarais“.

Tačiau tyrimo autorius Markas Petticrew laikosi savo: „Remiantis mūsų analize, galima daryti išvadą, kad alkoholio gamintojai gali stengtis per susijusias su ja organizacijas sumažinti duomenų apie alkoholio keliamas grėsmes neigiamą efektą, platindami nepatikimą informaciją apie vėžį“.

Pasak jo, analizė rodo, kad informacijos platinimo šiose struktūrose ypatybės – ne klaidos, o sąmoningos strategijos pasekmė. Jis palygino tai su tabako pramone, pažymėdamas, kad ši „dešimtmečius vykdė kampaniją, nukreiptą į melagingų teiginių apie vėžio riziką skleidimą, naudodama tam specialiai sukurtas organizacijas“.

M. Tiščenko
Republic redaktorius
republic.ru

(46)
(5)
(41)

Komentarai (3)