Kodėl tradiciniai pieštukai buvo šešiakampiai ir kodėl dabar dažniau gaminami apvalūs?  ()

Pieštukas - patikimiausia rašymo priemonė pasaulyje. Šį įrankį žino visi ir per savo gyvenimą yra naudoję ne kartą. Dabar pieštukų formų yra įvairių, tačiau tradiciškai pieštuko skerspjūvis yra šešiakampis. Kodėl? Kodėl daugelis pasaulio pieštukų pasižymėjo šia forma ir kodėl dabar dažniau pamatysite apvalų pieštuką?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai kažkur ant jūsų stalo ar stalčiuje ir dabar mėtosi pieštukas. Ar jis apvalus ar šešiakampis? Tradiciniai pieštukai anksčiau buvo šešiakampiai. Priežasčių tam būta įvairių. Įprastai laikant pieštuką jis yra liečiamas trim pirštais. Taigi, jis yra spaudžiamas iš trijų pusių. Pirštai netgi beveik sudaro plokštumą, todėl šešiakampį pieštuką yra kur kas patogiau laikyti.

Jei sudėtumėte kelis tokius pieštukus į krūva, pradėtų ryškėti ir kitos priežastys. Šešiakampiai priglunda vienas prie kito, nepalikdami oro tarpo. Taigi, vienoje dėžėje galima sutalpinti daugiau šešiakampių pieštukų nei apvalių. Logistika yra labai svarbi šios pramonės dalis - juk reikia pieštuką pagaminti kiek įmanoma pigiau. Šešiakampė forma taip pat tausoja medieną.

Medžio apdorojimo procesas lemia, kad gamyklos gauna keturkampius medienos blokus. Tam, verčiant juos apvaliais reikėtų nemažai šio medžio nutekinti staklėmis. Taigi, šešiakampė forma taupo medieną - paversti kvadratą šešiakampiu yra lengviau nei apvaliu.

Galiausiai, gamybos procesas nulėmė, kad apvalią formą yra sunkiau laikyti. Pieštukai gaunami suklijavus dvi medinio ruošinio puses, tarp kurių griovelyje ir lieka pieštuko šerdis. Staklėms lengviau išlaikyti formą, kuri turi plokštumas, o ir kampai nupjaunami greičiau nei pieštukas būtų nutekinamas. Bent jau taip būdavo anksčiau, šiais laikais visa tai turi mažai reikšmės.

Ištobulėjusios mašinos nulėmė, kad viską galima atlikti pigiau ir greičiau. Maži oro tarpai dėžėse ar tas nedidelis iššvaistomos medienos kiekis jau mažai kam rūpi - sumažėjęs darbo jėgos poreikis vis tiek leidžia uždirbti iš pieštukų gamybos. Tikslesnės staklės gali be vargo per sekundės dalį pieštuką paversti apvaliu. Kita vertus, šešiakampiai pieštukai vis dar gaminami - juos patogiau laikyti, jie nenurieda nuo stalo, o ir žmonėms patinka tradicinis dizainas. Apvalūs pieštukai didelių privalumų neturi, išskyrus tai, kad, priklausomai nuo to, kaip laikote pieštuką, gali būti patogesni. O galbūt tiesiog geriau atrodo.

Štai kaip senoje gamykloje gaminami pieštukai

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(1)
(34)

Komentarai ()