Kiek kainuoja jūsų geriausias draugas? „Bank of America“ atliktas tyrimas atskleidė liūdną tiesą  (14)

Dažnai sakoma, kad ten, kur prasideda pinigai, baigiasi draugystė. Nenorėtume tuo tikėti. Atrodo, savo draugams padėtume visada, net jei nuo to nukentėtų mūsų pačių interesai. „Bank of America“ atliktas tyrimas, deja, atskleidė netikėtą faktą - draugų vertę įmanoma išmatuoti pinigais. Draugai mums net ne tokie brangūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip dažnai tenka skolinti pinigus? Juk draugams negaila paskolinti net ir kelių šimtų ar tūkstančių eurų. „Bank of America“ atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad nemažai žmonių savo draugų atsisakytų dėl piniginių reikalų. Pusė apklaustųjų teigė, kad yra pastebėję draugysčių, kurios baigėsi dėl negrąžintų skolų. 43 % apklaustieji patys pripažino, kad galėtų nutraukti ryšius su žmogumi, kuris yra jiems skolingas.

Aišku, šiuo atveju reikalas nėra vien piniginis. Sulaužytas pasitikėjimas palaikyti sveikų draugiškų santykių tikrai nepadeda, ypač, kai žmogus skolos negrąžina specialiai arba to nelaiko prioritetu. Sulaužytas susitarimas, kad ir koks jis būtų (ar pripažinti tiesą dėl meilės reikalų, ar laiku grąžinti skolą), visada yra matomas kaip blogas asmenybės bruožas, ypač kai to buvo galima išvengti. Kas norėtų draugauti su tokiu žmogumi?

Tačiau šiurpina ne tai, kad žmonės nenori draugauti su į skolas lengvabūdiškai žiūrinčiais žmonėmis. Kur kas baisiau tai, kad dauguma žmonių draugystės atsisakytų net už nežymią sumą, nepaisant skolos negrąžinimo priežasčių. 4 % žmonių teigia, kad nesulaukę ir 10 dolerių pamirštų savo draugą, maždaug trečdaliui apklaustųjų pakaktų 100 dolerių ribos, o 36 % draugystę nutrauktų dėl 100-500 dolerių.

Ekspertai turi keletą patarimų kaip dėl pinigų nesulaužyti draugystės. Visų pirma, jei kas nors jums paskolino pinigų, prisiminkite juos atiduoti. Blogiausia bus ne tai, kad pavėluosite, o tai, kad nepaaiškinsite priežasčių, neatsiprašysite. Turite pirmasis pasakyti apie situaciją ir nelaukti skolintojo priminimų. Jei jums yra skolingas draugas, neerzinančiai priminkite, tačiau tame priminime turi nuskambėti ir konkreti pinigų suma. Žmogaus atmintis yra ribota, ypač kai jis yra kamuojamas streso dėl finansinių reikalų.

Taip pat pasistenkite įsijausti į savo draugo būseną bei jausmus. Lengva galvoti, kad jūs tokioje situacijoje visuomet stengtumėtės pinigus grąžinti kiek įmanoma greičiau, tačiau tai yra jūsų santykis su pinigais ir skola, o ne jūsų draugo. Šie žmonės savo finansus gali dėliotis kitaip, jūs turite tai įvertinti ir vengti pasyviai agresyvių pastabų apie pirkinius ar pietus mieste.

Galiausiai, kai kuriems žmonėms yra lengviau grąžinti pinigus, kai jie turi nustatytą datą, iki kada tai turi padaryti. Tai neturėtų būti griežtas nurodymas, geriau prie to priveskite švelniai. Pavyzdžiui, pasakykite, kad planuojate kelionę ir tuo metu jums reikės pinigų.

Svarbiausia, dėl pinigų negadinkite draugystės. Kai galite, pinigų duokite, o ne skolinkite, jei yra sudėtinga situacija. Neleiskite, kad jumis naudotųsi, tačiau ir negadinkite prisiminimų ir gerų santykių dėl kelių dešimčių eurų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (14)