Yra dar didesnė blogybė ir už cukrų, ir už riebalus: pribaigia skrandį, o paskui sukelia ir kitas ligas  (3)

Dauguma žino, kad maistas, kuris yra smarkiai perdirbtas ir turi daug cukraus, yra kenksmingas žarnynui. Tačiau naujausio tyrimo rezultatai parodė, kad stresas veikia organizmą taip pat ar net labiau nei ir didelį riebalų kiekį turintys maisto produktai, rašė dailymail.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po tyrimo su pelių patelėmis, mokslininkai nustatė, kad atsakas į žarnyne esančius mikroorganizmus buvo toks pat tiek patiriant stresą, tiek valgant riebų ar daug cukraus turintį maistą.

Dietologė ir mitybos specialistė Lyndi Cohen iš Sidnėjaus papasakojo, kodėl stresas toks žalingas skrandžiui ir ką daryti, jog užtikrintumėme gerą jo veiklą.

Pasak jos, stresas organizme gali pasireikšti įvairiausiais būdais.

Pastaruoju metu daugelis yra linkę sau diagnozuoti kai kurių maisto produktų netoleravimą, pavyzdžiui, glitimo ir pieno produktų.

Iš tikrųjų šį netoleravimą gali sukelti stresas, tad neprivalote atsisakyti šių produktų, o tiesiog reiktų pakeisti gyvenimo būdą.

Taigi, kaip užtikrinti sveiką žarnyno veiklą ir kaip kontroliuoti stresą?

Visų pirma, įvertinkite savo gyvenimo būdą, išsiaiškinkite, kas sukelia stresą, o kas nuramina, stenkitės vengti stresinių situacijų, skirkite laiko poilsiui.

Mankštinkitės 2-3 kartus per savaitę ir taip pat užsiimkite meditacija bent 10 minučių per dieną. Tai ne tik nuramina, bet ir padeda lengviau užmigti.

Jeigu išvardinti būdai nepadeda, vertėtų pagalvoti apie didesnius pokyčius, pvz., darbo vietos pakeitimą, naujos atpalaiduojančios veiklos pradėjimą.

Ką valgyti ir ko vengti?

Įrodyta, kad alkoholis ir greitas maistas gali sukelti depresiją ir stipriai neigiamai paveikia virškinamąjį traktą. Tiek pastarieji, tiek daug cukraus turintys patiekalai didina organizmo uždegimo reakciją bei slopina imuninės sistemos atsaką.

Pasak specialistų, jie turi būti tučtuojau išbraukti iš mitybos raciono.

Verčiau rinktis virtą ar troškintą, garuose ruoštą maistą, venkite keptų patiekalų, nes šie gali pakenkti gerosioms žarnyno bakterijoms. Taip pat svarbu valgyti daugiau vaisių bei daržovių, kadangi juose gausu prebiotikų. Šios medžiagos priešingai nei probiotikai pačios savyje neturi gerųjų žarnyno bakterijų, tačiau padeda sudaryti idealias sąlygas joms daugintis ir vystytis.

Taip pat nevenkite gerųjų bakterijų turinčių maisto produktų, dažniausiai tai yra natūralūs jogurtai, daug kakavos turintis juodasis šokoladas, raugintos daržovės, alyvuogės. Jie padeda atkurti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą bei pasižymi daugeliu kitų teigiamų savybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(7)
(11)

Komentarai (3)