Netikėta nuomonė - pastarasis Šiaurės Korėjos tarpžemyninės raketos bandymas yra gera žinia JAV ir pasauliui?  (6)

Vakar Šiaurės Korėja įvykdė dar vieną tarpžemyninės raketos bandymą. Ekspertai iš karto paskelbė skaičiavimus, kad naujoji raketa tikriausiai gali pasiekti bet kurį JAV tašką. Sunerimusios Šiaurės Korėjos kaimynės paskelbė griežtus pareiškimus, o ir Donaldas Trumpas pareiškė, kad tuo bus pasirūpinti. Bet gal niekuo rūpintis nereikės? Pasirodė nuomonių, kad tai buvo ne dar vienas konflikto eskalacijos laiptelis, o kaip tik gera žinia apie taiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Korėja juokėsi ekonominėms sankcijoms į akis ir toliau darė tai, ką norėjo - vystė branduolinę programą, tarpžemynines raketas, į ginkluotę investavo didžiulius pinigus. Tuo pat metu, kai kažkas Šiaurės Korėjoje pažangia įranga konstruoja raketas, paprasti šios šalies gyventojai stengiasi išsimaitinti. Prie Japonijos užklydo jau ne viena Šiaurės Korėjos žvejų kūnus slepianti valtis. Sunku patikėti, kad propagandą klausantys žmonės tikrai tikėtų, jog šalyje viskas gerai. Galbūt jie yra įtikinti, kad dėl visko kaltas išorinis priešas, tačiau tarp daugiau nei 25 milijonų gyventojų tikrai yra tokių, kurie supranta, kad ginkluotės kūrimas situacijos nepagerins.

Tačiau Kim Jong-unas turi tik vieną tikslą - turėti tokią stiprią ginkluotę, kad būtų bijoma net pagalvoti apie kenkimą jo režimui. Kas norės įsiveržti į šalį, kuri gali staiga smogti bet kuriam JAV taškui? Sunaikinsite branduolinių ginklų saugyklas? Seulas bus apipiltas artilerijos ugnimi. Ką jau kalbėti apie keliolikos kilometrų ilgio tunelius po siena ir kitus projektus, apie kuriuos garsiai nekalbama. Šiaurės Korėja negali laimėti karo, bet kas išdrįs tą karą pradėti, kai nuostoliai tokie dideli.

Todėl dabar ekspertai mano, kad galbūt pastarasis raketos paleidimas ir buvo aukščiausias eskalacijos taškas ir dabar viskas judės kita kryptimi. Kim Jong-unas įrodė savo ir didinti raketų veikimo nuotolio ar branduolinio arsenalo galimybių nebėra prasmės. Gali būti, kad JAV grėsmė dabar bus paskelbta menka ir per naujametę savo kalbą Jong-unas pradės kalbėti apie ekonomikos gaivinimą - saugumas, kaip jį supranta šalies režimas, gali būti įgyvendintas.

Tokias prognozes patvirtina ir atsargus raketos paleidimas (ji neskriejo virš Japonijos ar netoli JAV bazių) ir pranešimas per televiziją, kuomet „Hwasong-15“ pakilo į rytmetinį Šiaurės Korėjos dangų. Buvo teigiama, kad šis įvykis žymi branduolinės galios projekto užbaigimą. Kitais metais šalis minės ir savo 70-ąjį jubiliejų, todėl metas pokyčiams yra itin palankus. Ir, tikriausiai, gyventojų būtų sutiktas džiugiai.

Tačiau Šiaurės Korėjai vis dar yra ko siekti - prognozė nebūtinai yra teisinga. Vis girdimos dvejonės, kad šalis turi pakankamai mažą branduolinę galvutę, kuri tilptų į tarpžemyninę raketą. Taip pat nei viena raketa nebuvo išbandyta maksimaliu nuotoliu. Galiausiai, buvo kalbama, kad Šiaurės Korėja gali Ramiajame vandenyne išbandyti termobranduolinę bombą. Kol kas nieko panašaus neįvyko, tačiau viso gali būti, kad Kim Jong-unas abejones palaikys iššūkiu ir pabandys tai įgyvendinti.

Visgi, yra vilties, kad Šiaurės Korėja paskelbs pergalę ir susikoncentruos į ekonomiką. Tikriausiai tai sužinosime per naujametę Kim Jong-uno kalbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(25)
(2)

Komentarai (6)