Rusišką raketą į Atlanto dugną pasiuntė programuotojai  (8)

Antradienio rytą pakilusi Rusijos raketa „Sojuz“ nesugebėjo į reikiamą orbitą iškelti 19 palydovų. Mat antroji raketos pakopa „Fregat“, užuot užtikrinus krovinio iškėlimą į didesnį aukštį, pasuko priešinga kryptimi, dėl ko raketos ir palydovų junginys pateko į suborbitinę trajektoriją, sudegė Žemės atmosferoje, o likučiai veikiausiai atsidūrė Atlanto vandenyno dugne, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar išaiškėjo ir šios avarijos priežastis. Patikima naujienų svetainė „Russian Space Web“ skelbia, kad „Fregat“ pakopa dėl programavimo klaidos nesugebėjo susiorientuoti erdvėje.

Svetainė aiškina, kad „Fregat“ skrydžio valdymo sistema neturėjo tinkamų nustatymų raketos startui, vykstančiam iš Rusijos naujojo kosmodromo „Vostočnyj“.

Panašu, kad buvo palikti Baikonūro kosmodromo nustatymai – Rusija dėl nesutarimų su Kazachstanu, kurio teritorijoje yra šis kosmodromas, pastatė savo alternatyvą Tolimuosiuose Rytuose.

Iš esmės „Fregat“ pakopa, atsijungusi nuo „Sojuz“ raketos, nesugebėjo suprasti, kur ji yra ir kokia kryptimi juda. Todėl, kai „Fregat“ įjungė savo krypties koregavimo variklius, ji bandė pataisyti savo orientaciją Žemės atžvilgiu, bet dėl netinkamų nustatymų nukreipė judėjimą žemyn, link Žemės. Tokiu būdu aparatas atsidūrė kritiškoje trajektorijoje į planetos atmosferą.

Rusijos valstybiniai naujienų šaltiniai skelbia, kad buvo sušaukta avarijos tyrimą formaliai turinti ištirti komisija – į ją įtraukti kosmoso agentūros „Roskosmos“ atstovai ir svarbiausi Rusijos kosmoso pramonės atstovai. Komisija darbą ketina baigti iki gruodžio vidurio.

Antradienį vykdytas raketos paleidimas buvo tik antras, atliktas iš „Vostočnyj“ kosmodromo. Pirmasis – raketos „Sojuz 2.1a“ – startas 2016 m. balandį įvyko sklandžiai, bet nuo to laiko praėjo daugiau nei pusantrų metų. Šįkart nesėkmingai startavo naujesnė raketos versija „Sojuz 2.1b“, kurioje pirmą kartą panaudota aukštesnė „Fregat“ pakopa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(49)
(4)
(45)

Komentarai (8)