Kaip nakties miegas parodo, kokia tikimybė Parkinsono ligai ar kokiam kitam neurologiniam sutrikimui  ()

Vartymasis per miegus gali būti ankstyvas Parkinsono ligos ir demencijos požymis, rodo naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vartymasis lovoje, judesiai sapnuojant yra neramiojo miego (REM) elgesio sutrikimas (RBD).

Paaiškėjo, kad RBD sutrikimą turinčių žmonių smegenų dalyje, kurioje gaminamas neuromediatorius dopaminas, vyksta uždegiminiai procesai, informuoja dailymail.co.uk.

Parkinsono liga ir demencija sergančių pacientų smegenyse gaminasi mažiau dopamino, nes jį gaminančios nervų ląstelės yra žuvusios.

RBD sutrikimas būdingas apie 5 proc. žmonių, jie per miegus kalba, juokiasi, šaukia ir keikiasi.

Naujo tyrimo duomenys sutampa su prieš dvejus metus atlikto tyrimo duomenimis, kurio rezultatai parodė – apie pusei RBD sutrikimą turinčių žmonių per dešimt metų nuo jo diagnozavimo išsivystys Parkinsono liga ar koks kitas neurologinis sutrikimas.

Visame pasaulyje nuo 7 iki 10 mln. žmonių serga Parkinsono liga, iš jų – milijonas amerikiečių ir 127 000 Jungtinės Karalystės (JK) gyventojų. Demencija serga 850 000 žmonių JK ir 5,4 mln. JAV, tai dideli, nerimą keliantys skaičiai.

Tyrimo autorius daktaras Mortenas Gerselis Stokholmas iš Aarhuso universitetinės ligoninės Danijoje teigė: „Šių pacientų smegenų srityje, kurioje yra dopaminą gaminančios nervų ląstelės, yra uždegimas. Atlikę šį tyrimą įgijome naujų žinių apie ligos procesus smegenyse ankstyvose, pradinėse ligos atsiradimo stadijose. Mūsų tikslas – kad šios žinios būtų pasitelktos, nustatant, kurie miego sutrikimą turintys pacientai vėliau susirgs Parkinsono liga.“

Tyrimas aprašytas leidinyje „The Lancet Neurology“.

Anksčiau atliktas tyrimas

Anksčiau Minesotos universitete buvo išanalizuoti nuo 1986 iki 2014 m. atlikti 500 tyrimų apie Parkinsono ligos ir RBD sutrikimo sąsają.

Tyrėjų grupė, išanalizavusi tyrimus, padarė išvadą, kad nuo 81 iki 91 proc. pacientų su RBD sutrikimu vėliau susirgo degeneracine smegenų liga. Jie iškėlė hipotezę, kad RBD atsiranda, esant baltymų suirimo smegenų ląstelėse ankstyvai stadijai.

Šis miego sutrikimas nėra vaikščiojimas per miegus, paaiškino tyrimui vadovavęs profesorius Tony‘is Howellas, vaikštantys per miegus pažadinti sutrinka.

Tiesa, ne visiems sergantiems Parkinsono liga žmonėms iš pradžių nustatomas RBD sutrikimas. Vis dėlto tyrimų duomenys gali padėti medikams anksti diagnozuoti Parkinsono ligą ir pradėti ją gydyti esant ankstyvai stadijai, pabrėžė profesorius T. Howellas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()