Ar egzistuoja meilė iš pirmo žvilgsnio? Mokslininkai paskelbė verdiktą ir deja, jis patiks ne kiekvienam  (1)

Jūs susitikote paskaitoje. Susitiko jūsų akys, apsikeitėte žodžiais, o kaip viskas vyko toliau - jau istorija. Po kelių metų savo vestuvėse jau pasakojate, kad tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio. Šiuo fenomenu tiki daugybė žmonių, jį naudoja eilė filmų ir dainų, bet ar jis apskritai tikras? Mokslininkai atliko tyrimą ir paskelbė išvadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 metais 1000 suaugusiųjų buvo paklausta, ar jie tiki meile iš pirmo žvilgsnio. 56 % į šį klausimą atsakė teigiamai. Ar save priskirtumėte prie šiuo fenomenu tikinčių žmonių? O gal abejojate - juk gali vieniems būti vienaip, o kitiems - kitaip? Visgi, mokslininkai yra negailestingi - tyrimai rodo, kad meilės iš pirmo žvilgsnio nebūna.

Groningeno Universiteto Nyderlanduose mokslininkai atliko tyrimą, kuris paneigė meilės iš pirmo žvilgsnio egzistavimą. Tyrime dalyvavo 396 studentai, 60 % jų buvo moteriškos lyties. Dalyviams buvo rodomos priešingos lyties atstovų nuotraukos. Jie turėjo įvertinti jų tinkamumą tapti jų romantiniais partneriais. Dalyviai turėjo pažiūrėti į nuotrauką ir įvertinti savo jausmus - ar jie jaučia potraukį, aistrą, o galbūt iš karto mano, kad asmuo jiems yra skirtas.

Dalyvių taip pat buvo atvirai klausiama, ar jie jaučia meilę iš pirmo žvilgsnio. Buvo atlikti ir kiti eksperimentai, įskaitant ir pasimatymus akis į akį 20 ar 90 minučių. Tyrimo metu 32 dalyviai, daugiausia vyrai, patyrė meilę iš pirmo žvilgsnio 49 kartus (kai kurie daugiau nei kartą). Pasimatymų metu kai kurie pripažino jaučiantys meilę, bet ji niekada nebuvo abipusė.

Mokslininkai taip pat išanalizavo dalyvių praeities romantinius ryšius. Kai kurie dalyviai teigė, kad anksčiau patyrė meilę iš pirmo žvilgsnio ir apie savo partnerį kalbėjo labai aistringai. Tai, žinoma, gerai, tačiau greita analizė parodė, kad žmonės apie savo pirmą susitikimą kalba netiksliai vertindami situaciją - jie savo dabartinius jausmus perkelia laiku atgal į praeitį. Kitaip tariant, meilės jausmas skatina žmones perkurti savo meilės istoriją.

Tai kaip mokslininkai gali sakyti, kad meilės iš pirmo žvilgsnio nėra, jei 32 žmonės tyrimo metu ją patyrė? Ogi ir jų užpildyti klausimynai neatitiko klasikinių meilės apibrėžimų. Pavyzdžiui, psichologas Robertas Sternbergas meilę apibrėžia per tris komponentus - intymumo jausmo, aistros ir įsipareigojimo (nenoro būti su kitais). Mokslininkai pastebėjo, kad daugeliu atvejų dalyvių jausta meilė buvo tik, iš esmės, kūniška aistra. Meilės iš pirmo žvilgsnio nebūna, bet noras ką nors įsitraukti į lovą iš pirmo žvilgsnio tikrai yra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(11)
(16)

Komentarai (1)