Mokslininkai pagaliau surado medžiagą, kuri sveikąsias organizmo ląsteles paverčia vėžinėmis  (4)

Kopenhagos universiteto mokslininkai sieja onkologinių susirgimų vystymąsi su fermento GalNAc-T6 atsiradimu storojoje žarnoje. Tyrimo rezultatai paviešinto moksliniame žurnale „Journal of Biological Chemistry“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išsiaiškino, kad šio fermento nėra sveikuose audiniuose, tačiau vėžiniame auglyje, atvirkščiai, jų yra itin didelė koncentracija. GalNAc-T6 pradeda procesą kuris sveikąsias organizmo ląsteles paverčia vėžinėmis prijungiant cukraus molekules prie tam tikrų baltymų. Tai, savo ruožtu, keičia ląstelių struktūrą ir sukelia jų agregaciją (sulipimą). Ląstelės su glikoziliuotu baltymu, prisijungusios cukraus likučius, pradeda vystytis kaip vėžinės.

„Kai mes pašaliname GalNAc-T6, tai audinių sudėtis keičiasi ir tampa panaši į gleivinės epitelį, kurį jūs galėtumėte aptikti sveikoje storojoje žarnoje“, – cituoja vieno iš tyrimo autorių Hanso Vandallo žodžius „EurekAlert“.

Anot mokslininkų, gauti duomenys rodo, jog fermentas GalNAc-T6 „glikoziliacijos būdu dalyvauja onkogeninėje transformacijoje“.

Mokslininkams taip pat derės išsiaiškinti, kokiu būtent būdu cukraus molekulių prisijungimas prie tam tikrų baltymų nulemia anomalų organizmo ląstelių vystymąsi. Mokslininkai tikisi, kad glikoziliacijos mechanizmo vėžinėse ląstelėse suvokimas leis efektyviau diagnozuoti ir gydyti vėžinius susirgimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(55)
(2)
(53)

Komentarai (4)