Keturios valandos vairavimo be pertraukos - savijauta kaip po maratono, o toliau dar blogiau: 10 svarbiausių patarimų, kaip vairuojant išlaikyti sutelktą dėmesį ir žvalumą  (6)

Žmogus nėra mašina. Jo gebėjimui susikoncentruoti įtaką daro stresas, nuovargis, fizinė ir emocinė būsena. Apskaičiuota, kad penki procentai visų mirtinų avarijų pasaulyje įvyksta dėl vairuotojo nuovargio. Kai kurie ekspertai mano, kad tikrasis skaičius esąs kur kas didesnis ir siekia net 30 proc.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas pavargęs sėda prie vairo, kelia pavojų sau ir kitiems. Tai reikėtų prisiminti kiekvienam. Jeigu išeinate iš darbo visiškai „išsunkti“ ir sudirgę, reikėtų neskubėti vairuoti automobilio. Skirkite sau laiko atgauti pusiausvyrai.

Patarimai, kaip išvengti nelaimės

Žmonės, kuriems reikia nuvažiuoti daug kilometrų, turi sąmoningai kontroliuoti save, kad išsaugotų dėmesį. Nors per vienos valandos vairavimą sudeginama apie 150 kalorijų, kas lyginant su bėgimu (600–700 kalorijų) atrodo smulkmena, keturias valandas be pertraukos vairavęs žmogus jaučiasi kaip po maratono.

17 valandų be miego dėmesio, koncentracijos ir reakcijos greičio atžvilgiu atitinka 0,5 prom. alkoholio koncentraciją kraujyje.

Kad išvengtume avarijų, kai tenka nuvažiuoti ilgesnius atstumus, specialistai pataria:

  • Sėsti prie vairo gerai išsimiegojus. Aštuonios valandos nakties miego yra optimalu.
  • Važiuoti dienos metu, o ne naktį.
  • Automobilyje sėdėti tiesiai. Taisyklinga sėdėsena pagerina matomumą aplinkui ir yra viena iš svarbių saugumo sąlygų.
  • Važiuojant protarpiais daryti pratimus, pavyzdžiui, ištiesti kaklą aukštyn link stogo. Tai atpalaiduoja stuburą. Arba prispausti galvą prie sėdynės atkaltės.
  • Kas dvi valandas daryti 15 minučių pertraukas ir būtinai pajudėti.
  • Valgykite lengvą maistą, gerkite daug skysčių. Atsargiai su kava ir energiniais gėrimais. Jie pažvalina tik trumpam, bet nepagerina reagavimo greičio.
  • Laikykitės saugaus atstumo ir važiuokite atsargiai, tai sumažins patiriamą stresą ir padidins saugumą kelyje.
  • Važiavimui visada planuokite pakankamai laiko, kad nereikėtų skubėti.
  • Jei pajuntate, kad apima nuovargis ar snaudulys, reikia sustoti ir snustelėti. 20–30 minučių miego užtenka trumpam poilsiui.
  • Reaguokite į kūno signalus. Labai svarbu pajutus pirmąjį nuovargio signalą tučtuojau sustoti. Žiovulys, matomo vaizdo ryškumo sumažėjimas, degantys akių vokai, dažnas mirksėjimas, pečių ir sprando raumenų įtampa, lengvas galvos skausmas – tai rimti kūno signalai, įspėjantys apie pavojų užsnūsti prie vairo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (6)