15 vėžio požymių, kurie dažnai praleidžiami pro akis - ko ieškoti, apžiūrint savo odą, čiuopiant limfmazgius ir krūtis  ()

Dažnai žmonės nekreipia dėmesio į plika akimi matomus simptomus, įspėjančius apie gyvybei pavojingą ligą. Medikai pataria stebėti kūno pokyčius, nes pro akis nepraleisti pirmieji požymiai gali padėti pažaboti sunkią ligą, rašė positivemed.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Nuolatinis kosulys, krūtinės skausmas, švokštimas ir sutrikęs kvėpavimas

Plaučiuose esantys navikai ir leukemija gali sukelti į bronchitą panašių požymių atsiradimą. Be to, pacientai neretai skundžiasi krūtinės skausmu, kuris išplinta į pečius ar net rankas.

2. Pakitimai krūtyse

Atsiradę guzeliai, niežėjimas, paraudimas ir skausmas krūtų srityje, spenelių pokyčiai ir panašūs simptomai gali pranešti apie krūtų vėžį.

3. Padidėję limfmazgiai

Jeigu padidėjo limfmazgiai pažastyse, kirkšnyse ar kakle, kad net darosi vis sudėtingiau nuryti maistą, gali būti, kad jums grybelinė infekcija, limfmazgių arba stemplės vėžys, teigė specialistai.

4. Pilvo skausmai, dažnas pilvo pūtimas, kraujingos išmatos

Moterims, priešingai nei vyrams, dažniau pučia pilvą, bet jei tai nepraeina per keletą savaičių ir šis požymis atsiranda kartu su kraujingomis išmatomis ir staigiu svorio netekimu. Tokiu atveju derėtų skubiai kreiptis į medikus, nes tai gali būti kiaušidžių, gaubtinės žarnos, šlapimo pūslės arba inkstų vėžys.

5. Odos dariniai, pakitimai

Apie odos vėžį gali įspėti pakitusios formos, spalvos ar dydžio apgamai, todėl reguliariai tikrinkite odos paviršių ir pastebėjus pakitimus, kreipkitės į dermatologą.

6. Rėmuo

Stresas, alkoholis ar persivalgymas gali sukelti padidėjusį skrandžio rūgštingumą. Pabandykite keletai savaičių pakeisti mitybos įpročius, stenkitės nepersivalgyti, gerti daugiau vandens. Jeigu šis nemalonus požymis nepraeis, anot medikų, tai gali reikšti, kad jums skrandžio, stemplės arba kiaušidžių vėžys.

7. Nuolatinis nuovargis

Jei pailsėjus nuovargis nepraeina ir atsiranda kartu su kitu požymiu, esančiu sąraše, tai gali būti, kad sergate vėžiu.

8. Pakitimai burnos ertmėje

Atsiradę balti taškeliai burnos ertmėje ar ant lūpų, ypatingai jei rūkote, gali įspėti apie burnos vėžį.

9. Stiprus kraujavimas menstruacijų metu Šis požymis bei kraujavimas, atsirandantis ne menstruacijų metu, dažnai gali būti gimdos gleivinės (endometriumo) vėžio simptomas. Tokiu atveju medikai rekomenduoja atlikti transvaginalinį ultragarsą.

10. Skausmas ir mėlynės

Lėtinis skausmas gali būti smegenų, kepenų, krūties ar kito vėžio tipo simptomas. Jei be aiškios priežasties atsiranda susitrenkimo žymės, o netikėtai kilęs skausmas nedingsta po keletos savaičių, tai būtinai apsilankykite gydymo įstaigoje.

11. Pakitimai naguose

Nagų spalvos pokyčiai, jų lūžinėjimas, taškas po nagu, juoda arba ruda juostelė ant nago gali taip pat įspėti apie mirtį nešančios ligos vystymąsi.

12. Pilvo skausmas ir depresija

Medikų teigimu, be priežasties atsiradęs pilvo skausmas kartu su depresija gali būti kasos vėžio požymis.

13. Dažnos infekcijos ir karšiavimas

Ilgą laiką nepraeinanti aukšta temperatūra gali pranešti apie leukemiją arba kraujo vėžį.

14. Pakitusios išskyros

Pakitusios konsistencijos, spalvos ir prastą kvapą turinčios makšties išskyros gali įspėti apie gimdos kaklelio vėžį arba infekciją. Stebint šiuos pokyčius galima užbėgti ligai už akių.

15. Staigus svorio netekimas

Kiekvienas nori atsikratyti papildomų kilogramų, bet jei be pastangų netenkama 5 kg, tai gali būti, kad turite problemų su skydliauke arba sergate skrandžio, plaučių ar kasos vėžiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai ()