Mokslininkams pavyko tai, apie ką spėliojo milijonai žmonių? „Jau turime tikslų atvaizdą, kaip atrodė Jėzus“ (Video)  (10)

„Tikime, kad turime tikslų atvaizdą, kaip atrodė Jėzus“, – teigia profesorius Giulio Fianti iš Padujos universiteto. – „Štai čia yra trimatė žmogaus, matomo Turino drobulės atspaude, kopija – sukurta pagal tikslius išmatavimus drobės, į kurią buvo suvyniotas Kristaus kūnas po nukryžiavimo“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G. Fanti dėsto mechaninę ir terminę metriką Padujos universitete, kuriame tiriama ir Turino drobulė.

„Remiantis mūsų tyrimu, Jėzus buvo išskirtinio grožio žmogus. Jis turėjo ilgas galūnes, bet tvirtą kūno sudėjimą – ir buvo gana aukštas: 180 cm ūgio, kai vidutinis ūgis tais laikais buvo 165 cm. O jo veido išraiška – tikrai karališka“, – pasakoja mokslininkas.

Pasak jo, Turino drobulė rodo, kad į ją suvyniotas kūnas buvo gausiai sužalotas.

„Drobulės atspaude suskaičiavau 370 žaizdų, likusių po plakimo, žymes – bet turint omenyje, kad drobulė dengi tik kūno priekį ir nugarą, o nedengė šonų, galima tikėtis, kad iš viso kūnas buvo sužeistas apie 600 kartų.“ – pasakoja G. Fanti.

Mokslininko teigimu, taip pat matyti, kad žmogus, suvyniotas į drobulę, mirė palinkęs į priekį – tą galima suprasti iš dešiniojo peties atspaudo drobėje: jis buvo išnarintas.

Vis dėlto, ne visi mokslininkai neabejoja Turino drobulės autentiškumu – tiksliau, jos autentišku amžiumi. Radioaktyviojo anglies izotopo datavimas, atliktas 1988-aisiais, rodo, kad drobė yra pagaminta tik viduramžiais, 1260-1390 m.

Pasak garsaus bažnyčios istoriko Antonio Lombatti, egzistavo net 40 vadinamųjų Jėzaus pomirtinių drobių. Mokslininkas teigia, kad drobulių klastotės plačiai cirkuliavo viduramžiais, bet dauguma jų vėliau buvo sunaikintos.

Pati Romos katalikų bažnyčia yra nei pritarusi populiariai Turino drobės aiškinimo versijai, nei ją paneigusi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(15)
(0)

Komentarai (10)