Kodėl jūsų katė jums neša negyvus graužikus, kempines ar kaimynų kojines?  (1)

Katės yra sudėtingi padarai. Viena vertus jos labai mielos, švelnios ir tingios. Kita vertus tai – pavojingi plėšrūnai, tiesiog žudymo mašinos. Nemažai kačių šeimininkų yra susidūrę su siaubu, kai jų mielos augintinės parnešdavo į namus nedidelį ir greičiausiai negyvą gyvūnėlį. Tad kodėl gi katės jums tempia į namus negyvus gyvūnus ir numeta juos tiesiai po kojomis, tarytum kokią dovanėlę? Jos mus nori tokiu būdu apdovanoti, o gal taip mums grasina?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors nešti savo grobį pademonstruoti šeimininkams būdinga visoms katėms, pastebėta, kad gerokai dažniau taip elgiasi sterilizuotos patelės. Pasirodo, dėl to kalti jų instinktai.

Prieš tūkstančius metų, kol nebuvo prijaukintos, visos katės buvo medžiojančios plėšrūnės. Norėdamos išmokyti savo kačiukus žudyti ir ėsti kitus gyvūnėlius, mamos katės joms atnešdavo savo grobį. Iš pradžių katės kačiukams parnešdavo negyvą grobį, kad šie išmoktų jį ėsti, vėliau – leisgyvius padarėlius, kad mažyliai išmoktų žudyti. Pagaliau katės atnešdavo visiškai gyvą gyvūnėlį, kad kačiukai išmoktų viską padaryti – sumedžioti, nužudyti ir suėsti – patys. Taip jų mamos turėdavo užauginti visiškai savarankiškus žudikėlius.

Įdomu tai, kad katės mamos neretai taip mokydavo medžioti ir ne savo kačiukus. Betgi dabar – XXI amžius. Tad kodėl taip reikėtų elgtis naminėms katėms?

Tai vėlgi lemia giliai įsišakniję jų instinktai. Katės taip ilgai atlikdavo šį medžioklės ritualą, kad vis dar jaučia poreikį tai daryti. Ir kai mums atneša sumedžiotą paukščiuką ar pelę, jos, tiesą sakant, ir mus moko žudyti, aiškinama interneto svetainėje „Metro“.

Akivaizdu, kad, jeigu jums katė atneša gyvą grobį, ji yra visiškai įsitikinusi jūsų gabumais patiems jį priveikti. Arba joms tiesiog patinka žaisti su gyvūnais. Be to, čia svarbus ir katės ryšys su šeimininku bei siekis jį sužavėti. Tai paaiškina, kodėl ir patinai įsitraukia į šį keistą elgesį. Beje, maži gyvūnėliai yra ne vieninteliai, kuriuos šių dienų katės mėgsta nešti savo šeimininkams.

Kai kurios katės, užuot nešusios negyvus gyvūnus, šeimininkus bando pradžiuginti nugvelbtais arbatos pakeliais, kempinėmis, pirštinėmis, kandimis, lapais ir net kaimynų kojinėmis ar apatiniais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(46)
(6)
(40)

Komentarai (1)